Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ultragripy 7

Hmm, Goodyear,ów tam nie widze (gazete mam obok :) )

Chyba, że o inna prasówkę chodzi...

Byc może,dyktowała mi to moja blondi przez telefon siedząc w wannie, niewykluczone że coś pokręciła jak to blondynka... :) teraz jestem kilkaset kilometrów od domu, a nie chcę kupować kolejnego egzemplarza,

Mam dylemat a właściwie dwa, co kupić? Testy ADAC dla 185tek wskazały na Bridgestone, Continentale też były wysoko, Pirelli daleko GY jeszcze dalej, a w polskich opiniach użytkowników na www.opony.com.pl najwyżej plasuja się właśnie Sotto Zero, jakieś Nokiany (co to za marka???) i Bridgestone...To moja pierwsza zima z automatem i mam pewne obawy, niby jest ASC, ale kto wie jak to będzie, dlatego chcę mieć jak najlepsze zimówki...

Po drugie 225ki czy 205ki???

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
na sniegu lepiej sobie radza wezsze opony;) wiekszy nacisk na kolo. grube lacie w zimie to jak samochod na nartach.
"there's more to living than only surviving"
  • Moderatorzy
Opublikowano
To ja sie podłącze do tematu z troche innym pytaniem. Muszę kupic na ten sezon opony zimowe 15' i chciałby nowe z tym, że na wiosnę/lato planuje zmianę samochodu na 528 i zastanawiam sie czy do tego autka będa pasowały na zimę felgi z oponami 15'..Poprostu czy jest mozliwośc założenia felgi 15' (chodzi mi głównie o wielkośc tarcz hamulcowych)

Do 528 można założyć (i takie zamowiłem Conti TS810) 205/65 15 94H

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• Moderatorzy
Opublikowano
Testy w prasie typu AŚ czy Motor są jak artykóły w Gali czy Fakcie...nie biore ich na poważnie.Najlepiej sprawdzać na własnej "śkórze",no ale weż przetestuj kilka kompletów opon :shock:

Zobaczymy na co pozwolą finanse.

Pozdrawiam

Mogę się wypowiedzieć na temat TS810 bo używałem je w 320i i teraz do 528 też je zamówiłem.

Opona jest bardzo dobra dla tylnonapędowych, zbiera równo, na kopnym sniegu też się zachowuje przyzwoicie. W drugim samochodzie mam zimowe Goodyeary Ultragripy i uważam ,że są podobne ale przewagę mają TS810.

Kiedyś (chyba w 4 poprzednich samochodach) używałem Dunlopy Wintersporty i nie chciałem innych. Dunlop po zmianie bierznika na nowy model (chyba w 2005 r.) to już nie jest ta zimówka co kiedyś - niestety.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
czy opony 195/65 R15 będą dobre do piątki?? Bo spotkałem się z opinią, że za wąskie do takiej masy...
nie ma starych BMW, są tylko zaniedbane...
Opublikowano
Testy w prasie typu AŚ czy Motor są jak artykóły w Gali czy Fakcie...nie biore ich na poważnie.Najlepiej sprawdzać na własnej "śkórze",no ale weż przetestuj kilka kompletów opon :shock:

Pozdrawiam

Czy pracowales kiedys w ktorejkolwiek z wymienionych gazet, ze tak twierdzisz? Nie sadze, ze wzgledu na slaba ortografie raczej bys sie nie zalapal. Skad wiec czerpiesz takie - nie bojmy sie tego slowa - idiotyczne stwierdzenia?

• Moderatorzy
Opublikowano
czy opony 195/65 R15 będą dobre do piątki?? Bo spotkałem się z opinią, że za wąskie do takiej masy...

idealne

do E34 tak ale do E39 za wąskie

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Ja polecam Machimoto Sava ( niestety do dostania chyba tylko w USA i Japonii ). Od listopada do końca marca przejździłem na nich przez całe stany w BMW 850 '97 docierając aż do alaski. Wcześniej miałem GY z serii 6 ale przy MCHS były niczym woda rozlan na maśle. (Skrzynia manual 6 biegów)

MCHS mają to do siebie że świetnie odprowadzają wodę oraz to że zrobione są z mieszanki do której nie przykleja się śnieg ( nie ubija się w rowkach ). Cena niestety odstrasza ( ok 480 USD sztuka - ceny w USA z listopada '05)

Opublikowano

Pozdrawiam

Czy pracowales kiedys w ktorejkolwiek z wymienionych gazet, ze tak twierdzisz? Nie sadze, ze wzgledu na slaba ortografie raczej bys sie nie zalapal. Skad wiec czerpiesz takie - nie bojmy sie tego slowa - idiotyczne stwierdzenia?

Witam,nie nie pracowałem w żadnej z tych gazet,co do ortografii to forum to nie dyktando a w/w ortgrafia nigdy nie była moją mocną stroną(podobnie jak wielu forómowiczów)ale ja sie nie czepiam, bo nie o to chodzi.

Jeśli Szanowny Kolega uważa wymienione gazety a świetne żródło informacji to ok ,każdy ma prawo wyboru.Ja tak nie uważam.

Forum daje w pewnym stopniu anonimowość,i każdy może być "super kierowcą super mechanikiem ,super znawcą" Ale nie każdy pewnie ma prawko i samochód...(nie mam na myśli Ciebie-ot takie ogólne spostrzeżenie)

Życze koledze powodzenie i może pracy w którejś z tych gazet co by (wedłóg mnie)ich niski poziom podnieść

Pozdrawiam :D

Opublikowano

easy driver, ale auto swiat to zwyczajnie przedruk z tłumaczniem z niemieckiego auto bilda, wiec mozna nadzieje, że w Niemczech sumiennie i obiektywnie podchodza do testow (a to jak wiemy narod ludzi sumiennych i dokladnych :) - dowodem niech beda nasze bawarki :))

Gdybym mial byc podejrzliwy do tego typu testow, ze sponsorowane, faworyzuja krajowych producento, itp. itd, to czemu mialbym wierzyc w czyjes opinie umieszczone na forum, ktore jak powiedziales "daje w pewnym stopniu anonimowość" - kazdy moze pisac to co chce i bedzie wychwalal te opony, ktore akurat ma. Powiedz szczerze - ilu zwyczajnych uzytkownikow aut ma do czynienie z wiecej jak 2-3 rodzajami zimowek?? Malo kto ma mozliwosc przetestowania kilku (moze akurat pozyczyc od kumpla, z zaprzyjaznionego warsztatu, itp), a poza tym warunki testowania nie sa jednakowe (bo po zmianie opon na przyklad rozjechano juz droge, zmienila sie temperatura, itp). Do tego zerowy pomiar aparaturą, wszystko na czuja.

Tak wiec tego typu testy sie uwazalbym za glupie (skad te porownanie do faktu, itp. brukowcow??).

Chyba, ze znasz bardziej wiarygodne testy, bardziej wiarygodnych tygodnikow (miesiecznikow)??

pozdr

Opublikowano

Troszeczke odbiegliśmy od tematu,jest w tym dużo mojej winy.

Przepraszam. :?

Jeszcze tylko jeden post celem sprostowania.Czy są lepsze czasopisma od AŚ-tak np."Auto technika motoryzacyjna" Czy wiarygodniejsze są testy w

AŚ czy opinie forumowiczów(biorąc poprawke na "doświadczenie"niektórych autorów) wedłóg mnie nie.Powtarzam WEDŁÓG MNIE.Nie mam zamiaru przekonywać nikogo to tej czy innej prasy,AŚ czytywałem od początku lat 90-tych i nie uważam (JA) tego czasopisma za wyrocznie.Bardziej "namacalne" są dla mnie opinie użytkowników.

Zaznaczam to jest tylko moja opinia,każdy podejmuje taki lub inny wybór pod takim lub innym wpływem/sugestią.

Wszystkim życze dobrej przyczepności na każdych oponach :cool2:

Pozdrawiam

Opublikowano
Troszeczke odbiegliśmy od tematu,jest w tym dużo mojej winy.

Przepraszam. :?

Jeszcze tylko jeden post celem sprostowania.Czy są lepsze czasopisma od AŚ-tak np."Auto technika motoryzacyjna" Czy wiarygodniejsze są testy w

AŚ czy opinie forumowiczów(biorąc poprawke na "doświadczenie"niektórych autorów) wedłóg mnie nie.Powtarzam WEDŁÓG MNIE.Nie mam zamiaru przekonywać nikogo to tej czy innej prasy,AŚ czytywałem od początku lat 90-tych i nie uważam (JA) tego czasopisma za wyrocznie.Bardziej "namacalne" są dla mnie opinie użytkowników.

Zaznaczam to jest tylko moja opinia,każdy podejmuje taki lub inny wybór pod takim lub innym wpływem/sugestią.

Wszystkim życze dobrej przyczepności na każdych oponach :cool2:

Pozdrawiam

Blagam - WEDŁUG :) A co do tematu - dla mnie opinie uzytkownikow opon sa niestety niewiele warte. Czesc pisze peany pod adresem swoich opon, czesc pisze cos, co gdzies uslyszala. Generalnie 3/4 to bzdety. Zaden uzytkownik nie oceni tak precyzyjnie zachowania na sniegu/suchym/mokrym jak test. Chocby dlatego, ze porownywane sa rozne opony w identycznych warunkach. I zapewniam Cie, ze sa one przetestowane naprawde rzetelnie. A co do pracy - tak sie sklada, ze juz w jednej z wymienionych gazet pracuje :)

Opublikowano
zerknij sobie jeszcze na promocję zimową BMW... ale tam mają opony z felgami stalowymi...byly wlasnie 195...chyba Dunlopy

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
zerknij sobie jeszcze na promocję zimową BMW... ale tam mają opony z felgami stalowymi...byly wlasnie 195...chyba Dunlopy

Nie sadze, by mogli pobic ceny promocyjne Shell Autoserv (tyle, ze tam bez felg). Widzialem jakos z miesiac temu 205/55 15 po 155 zeta!! I to calkiem dobrej firmy, nie pamietam ale jakis Dunlop chyba. Byly tez innej firmy po niecale 170. Na inne rozmiary nie patrzylem, ale jesli ceny sa proporcjonalne to... pewnie juz ich nie ma :)

Opublikowano
Ja się zastanawiam pomiędzy Goodyear Ultra Grip 7 a Continental - TS 810 ciekaw jestem opnij tych którzy jeździli na nich w zeszłej zimy czy są dobre na śniegu i czy się szybko zużywają czy wystarczą wam jeszcze na ten sezon :) Które lepiej się sprawują na śniegu
Opublikowano
No proszę, proszę. Miałem obawy, że zostane zjedzony przez forowiczów, że wyskakuje z takim pytaniema tu rozgorzała całkiem ciekawa dyskusja schodząc co prawda z tematu i zachaczając o żetelność pewnych tytułów prasowych jaki testów w nich zamieszczanych. Wracając do meritum sprawy ponieważ nie uzyskałem wystarczających podpowiedzi z wasze strony zakupiłem GY 7 i póki co musze przyznac ze jestyem zadowolony. Są troche głosne, ale w porównianiu do letnich Contisport2, pewnie każda zimówka wydaje sie byc głośna. Póki co jedynie przy chamowaniu z duzej predkości odczułem różnice...na szczescie wychmowały 10 cm przed zderzakiem opla. Ale moze dlatego ze jeszcze nie starała sie warstwa zabezpieczająca. Generalnie jestem ciekawy czy wydane 2000 tysiące opłaca sie czy nie...ZOBACZYMY i przetestujemy
Opublikowano

ale jak Twoje stwierdzenie ma sie do dyskusji. To ze GY wycofuje bieznik do Debicy to jedno a nasza dyskusja to drugie.

To the point, Myster...

Opublikowano

nIKI napisał,że FRIGO zajeła 5 miejsce,to napisałem,że to dawny GOOD YERA czyli już sprawdzony i dobry.

Jeśli chodzi Wam o rozmiary opon zimowych to ja mam 205/65R15 PIRELLI SNOWSPORT są one asymetryczne,w tamtą zimę nie zakpoałem sie na nich,jedynie miałem problem z pojechaniem na podwórku do mnie bo mam troche podgórkę wjazd.Ojca POLONEZ na NAVIGATORACH radzi sobie idealnie,ale to pewnie zależy tez od samochodu,BMW ma pewnie lekki tył a cięzki przód i tak jest.

Teraz pasuje moja odpowiedź?

Juz wiesz co miałem na myśli piosząc o FRIGO,u mnie w pracy dużo sprzedaje FRIGO ale do mniejszych samochodów i klientów mniej wymagających.

Na drugim miejscu w sprzedaży zimówek u mnie jest GOOD YEAR ULTRA GRIP 7, potem FULDA KRISTAL MONTERO i FIRESTONE FIREHAWK

Opublikowano

Mi polecono Goodyear Ultra Grip Performance. Nowość z tego roku. To jest opona asymetryczna. Jestem do takich opon bardziej przekonany niż do symetrycznych. Poprzednio miałem asymetrycznego Continentala. Żona miała w firmowym symetryczną Fuldę. Bez porównania. Zawsze będę wybierał zimówki asymetryczne. Lepiej ciągną po śniegu, lepiej hamują. Jednocześnien hałas jest do wytrzymania. A na symetrycznych nie bardzo. :cry:

Jak na razie Performance jest cichutki. Zobaczymy jak będzie na śniegu. :?:

Opublikowano
CZy mógłby ktoś sie wypowiedzieć w sprawie Nokianów WR, czy te opony nadają się do samochodu z napędem na tył, bo narazie zastanawiam sie własnie nad nimi oraz GY UG7 - cena niemal identyczna, na opony.pl ( i innych podobnych stronach) Nokiany zbieraja bardzo pozytywne opinie, tylko czy one sa takie super dla kazdego typu samochodu czy tylko dla tych z napedem na przod?
Opublikowano

Mialem podobny dylemat...i kupilem GY7. Poki co jestem z nich zadowolony ale nie bylo jeszcze prawdziwego sniegu na prawdziwy test wiec zobaczymy. na błocie posniegowym zachowywały sie bardzo dobrze.

Tyle moge powiedziec od siebie.

Opublikowano
już tydzień jeżdżę na Goodyear UG7. Jestem bardzo zadowolony. Wprawdzie nie mam porównania do innych opon, ale w sobotę jak było sporo śniegu pojeździłem trochę i trzymały zaskakująco dobrze. Ale jeszcze poczekamy na cięższą zimę....