Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie i Panie ogólnie małe streszczenie całej historii.

W trakcie dojazdu do domu moje M52TUB28 zaczęło pracować na 5 cylindrów. W takim stanie dojechałem 5km. Od razu przypuszczenia naszły na uszkodzoną cewkę. Zdobyłem cały komplet 6 cewek. Wykręcając cewkę z cylindra nr.5 wyjąłem samą górną część a druga (fifka) była rozsadzona na kawałki. Wykręciłem świece z w/w cylindra stan jej był naganny miała wytopione elektrody. Mając na stanie kamerkę endoskopową sprawdziłem stan cylindra czy same jakiś odłamek elektrody nie zabił go, stan bdb. Przy okazji kompresja też prawidłowa. Wymieniłem również uszczelkę pokrywy bo delikatnie puszczała.

Wymieniłem komplet świec, oraz cewek. Przy próbie odpalenia auto nie pracuję na wszystkich cylindrach, trzęsie się przelewa i gaśnie. Przy kolejnej musiałem długo kręcić aż z cylindrów wypchnie paliwo i się rozbuja, po krótkiej nierównej pracy znowu gaśnie.

Przed sytuacją z cewka żaden z opisanych błędów nie występował

Sprawdziłem kody błędów:

128 DME / EWS Komunikacja ( EWS mam wywalony z DME)

19 Aktywacja Wlot VANOS zaworu lub zawór wydechowy (MS43)

31 Cewka zapłonowa Cyl 5 ( cewka wymieniona świeca też, po wymianie nie skasowałem tego błedu)

56 Zapłon Aktualny Rezystor Feedback - Otwarty obwód

123 Chłodzenie mapa sterowania termostatem

Co zrobiłem:

sprawdzenie wszystkich kostek,

sprawdziłem bezpieczniki które znajdują się przy sterowniku silnika.

Liczę na waszą pomoc w rozwiązaniu problemu :wink: :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skasuj błędy i zobacz które się pojawią spowrotem, wszystkie masy przy cewkach przykrecileś? Jedno oczko jest też chyba przy wiązce od cewek.

W listwie z kabelkami od cewek powinien być taki rezystor, zobacz czy przewód z niego nie odpadł, czy jeden z przewodów idzie do masy, czy rezystor ma 240ohm.

IMG-20211222-160406.jpg zdjęcie zapożyczone z YouTube.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)