Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Otóż od jakiegoś czasu zaobserwowałem wahania temperatury. Podczas jazdy wskazówka idzie ładnie do pionu po czym gwałtownie spada do zera, wtedy w teście nr 7 także pokazuje jakiś dziwny odczyt w granicach 10 stopni, 22 stopnie a także raz pokazało się 0. Po chwili znów wraca do pionu i pokazuje 95-98 stopni i przez jakiś czas trzyma się w pionie. Auto się nie przegrzewa, temperatura w normie. Zastanawiają mnie te wahania temperatury, czy to jakiś czujnik a może za to jest odpowiedzialny termostat?

Może ktoś już z was miał podobny problem?

Z góry dzięki za wszystkie sugestie!!!

Opublikowano
Witajcie,

Otóż od jakiegoś czasu zaobserwowałem wahania temperatury. Podczas jazdy wskazówka idzie ładnie do pionu po czym gwałtownie spada do zera, wtedy w teście nr 7 także pokazuje jakiś dziwny odczyt w granicach 10 stopni, 22 stopnie a także raz pokazało się 0. Po chwili znów wraca do pionu i pokazuje 95-98 stopni i przez jakiś czas trzyma się w pionie. Auto się nie przegrzewa, temperatura w normie. Zastanawiają mnie te wahania temperatury, czy to jakiś czujnik a może za to jest odpowiedzialny termostat?

Może ktoś już z was miał podobny problem?

Z góry dzięki za wszystkie sugestie!!!

Czujnik temperatury ew.gdzieś zwarcie na przewodach, termostat raczej nie byłby w stanie tak otwierać obiegu żebyś raz miał 10 stopni za chwile 20 a potem 0.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Teraz sprawdzałem temperaturę, na teście na zegarach urosła do 40 stopni po czym spadła do -30. Pewnie czujnik.

Domyślam się że ten czujnik znajduje się na pompie wody. Czy warto dołożyć parę złoty i zamówić oryginalny?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak na pompie wody, przy takiej różnicy w cenie i takich zamiennikach wybrałbym oryginalny:

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=13621703993

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano (edytowane)
Dzięki za odpowiedź.

Teraz sprawdzałem temperaturę, na teście na zegarach urosła do 40 stopni po czym spadła do -30. Pewnie czujnik.

Domyślam się że ten czujnik znajduje się na pompie wody. Czy warto dołożyć parę złoty i zamówić oryginalny?

Choćby używany ale oryginał. Niektóre auta nie lubią chińskich zamienników.

A sprawdź poziom płynu i czy nie jest zanieczyszczony.

(Przykład z życia: koledze w skodzie fabii wariowały czujniki temp i poziomu płynu. Wyjął je i były tłuste. Wyczyścił je i przeszło. Ale tylko na kilka dni. Potem to samo. Dopiero później zastanawiał się skąd olej w układzie chłodzenia- uszczelka pod głowicą)

Oczywiście nie straszę ale takie coś miało również miejsce

Edytowane przez fast-bmw