Skocz do zawartości

skrecanie kol

davidwebb

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pytanie co do dzwieku jaki wydaje wlasnie nie wiem co ale to taki troche pisk troche buczenie po wykonaniu pelnego obrotu kierownicy w lewo do oporu lub jak sie skreci maksymalnie kierownica w prawo do oporu

czy tez macie to samo i czy to jest spowodowane ze na maglu juz dochodza zembatki do konca i zawsze to wystepuje w autach z napedem na tyl?

Pompa wspomagania buczy a jak jest pisk to może nawet stawiać taki opór, że pasek wieloklinowy się uślizguje. Im pompa bardziej zużyta tym objaw się nasila.

Rozumiem, że masz tak jak dobijesz kołami w skrajne położenie - lekko odpuścisz i objaw znika?

Niekoniecznie, jeśli wspomaganie działa tak jak trzeba to nic nie ruszaj. Zawsze na krańcach pracy układu kierowniczego będzie coś słychać bo pompa jest mocno obciążona i pewnie część ciśnienia schodzi przez zawór nadciśnieniowy.

U mnie też słychać takie syczenie ale trzeba stać obok samochodu. W poprzednim samochodzie skrajne dobicie w prawo lub lewo tak obciążało pompę, że aż pasek się ślizgał - jeździłem tak parę lat, aż do sprzedaży samochodu.

Dla zasady powinno się unikać przetrzymywania kół w „dobiciu”. Jak sam zauważyłeś wystarczy przestać cisnąć kierownicą i dźwięk odpuszcza.

wiesz bo ja ogolnie szukam i diagnozuje czemu mi servotronik nie dziala a moze inaczej dziala ale tylko jak uruchomie na zimnym silniku auto to wtedy kierownica dziala bardzo lekko ale pozniej nawet po zatrzymaniu chodzi tak ciezej jakby servotronik sie wlaczyl czyli usztywnil ale juz przy nizszych obrotach nie odpuszcza i kierownica ciezej chodzi

maglownice regeneowalem w tamtym roku wiec raczej odpada

plynu w ukladzie wspomagania tez nie ubywa i tez byl wymieniony jakis rok temu czysty jest nie smierdzi

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
a sprawdzałeś diagnostyką? Masz jak podmienić czujnik servotronic?
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW