Skocz do zawartości

BMW E87 błąd dpf?

Dezosx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam swoje auto już dwa lata, aktualnie znajduje się w Danii i jestem lekko już przerośnięty błędami.

Tłumacząc, wracając z pracy i po zatankowaniu paliwa, poczułem spadek mocy w silniku, auto zaczęło coraz bardziej trącić na mocy, aż w którym momencie totalnie stracił moc i zgasł. Auto przepchalem na pobliski parking gdzie tam próbowałem ponownie uruchomić auto, auto się uruchamiało ale szarpało i po pewnym czasie gasło, nie reagowało na dodawanie gazu. Stwierdziłem że jest to problem z przepustnica i ja zdemontowałem wyczyściłem oraz ponownie zamontowałem (niżej zamieszczę zdjęcia jak wyglądała przepustnica przed czyszczeniem).

Po zamontowaniu auto normalnie się uruchamia ale odrazu potem gasnie, z tego co mogę wyczytać z komputera to mam następujące błędy P14A1 oraz P14A3, niżej zamieszczę również zdjęcie błędów obd które wyskoczyły. Czy ktoś się kiedyś spotkał z taką usterką i jeżeli tak to co może być do wymiany, ja już obstawiam jakieś czujniki chociaż boję się że może to być już bardziej związane z dpf'em. Dodam tylko że po zamontowaniu przepustnicy zresetowałem wszystkie błędy komputera.

Z góry dziękuję za pomoc i życzę wesołych świą

• Zasłużeni forumowicze

To znalazłem w internecie.....

Kod BMW P14A1 możliwe przyczyny.....

- Wadliwy czujnik ciśnienia wstecznego spalin

- Wiązka czujnika ciśnienia wstecznego spalin jest przerwana lub zwarta

- Słabe połączenie elektryczne obwodu czujnika ciśnienia wstecznego spalin

Zacznij od sprawdzenia "Możliwych przyczyn" wymienionych powyżej. Sprawdź wzrokowo odpowiednią wiązkę przewodów i złącza. Sprawdź, czy nie ma uszkodzonych elementów i poszukaj uszkodzonych, wygiętych, wypchniętych lub skorodowanych styków złącza.