Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od sierpnia jestem posiadaczem BMW 523i touring automat 1999 r 2x vanos. Auto do tej pory paliło 10l po trasie i 16-17l w mieście. Nie wiem czy to kwestia mrozów które przyszły ale teraz na 100 km spalanie wyszło lekko ponad 20 l. Instalacja firmy stag ma 5 lat, filtry wymieniane w sierpniu i podłączana pod kompa gdzie wszystko było okej z tego co mi mówił gazownik. Autem jeżdżę głównie do pracy 10 km w jedną stronę codziennie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak robisz dystanse 10km to normalne że w zimie więcej żłopie. Wynika to głównie z niedogrzanego reduktora.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Jak robisz dystanse 10km to normalne że w zimie więcej żłopie. Wynika to głównie z niedogrzanego reduktora.

Tylko kilka km robi na benzynie. Ja w v8 ponad 5l mam teraz średnia 19-22 a osiąga bardzo szybko 38st. Type ze zdążę odśnieżyć albo ogarnąć szyby z zewnątrz.

Zobacz czym nie masz błędów od sondy lambda to to tylko 2.5 o aż tyle palić nie piwniniem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi 2.0 w automacie po mieście pokazywał średnio 24l, co ciekawe po zmianie sterowników skrzyni z GS8.60.0 na GS8.60.4 spalanie spali na niecałe 19l, teraz biegu zmienia szybciej. Przy tak małych silnikach nie oczekujmy że w tej skorupie spalą mniej, jeszcze w automacie po mieście.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W manualnej skrzyni tyle właśnie pali. Mój automat na trasie mieści się w 11l.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie, na takie dystanse 10km w zimie to chyba taniej wychodzi na samym paliwie jeździć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko kilka km robi na benzynie. Ja w v8 ponad 5l mam teraz średnia 19-22 a osiąga bardzo szybko 38st. Type ze zdążę odśnieżyć albo ogarnąć szyby z zewnątrz.

Zobacz czym nie masz błędów od sondy lambda to to tylko 2.5 o aż tyle palić nie piwniniem

Mi e39 2l paliła 14l gazu po mieście jeśli cały cykl był z miasta. Wystarczyło trochę trasy i momentalnie spalanie szło w dół
Nie wychodzi taniej. Teraz mi auto pali trochę ponad 30l na zimnym i w miesiąc nie mam 3/4 benzyny. Wolę żeby mi spalał ten gaz niż takie ilości benznyny

Kolego z każdej twojej wypowiedzi wynika że auto pali ci różne ilość, zdecyduj się i odpowiedz sobie na pytanie czy na odcinkach 10km, przy każdym starcie auto zimne to spali ci 14l?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie, na takie dystanse 10km w zimie to chyba taniej wychodzi na samym paliwie jeździć.

Na takie którkie trasy jak dowaliło w okolice -10 to najlepiej mi się jeździło Jazzem żony - ten samochodzik tak szybko się grzał, że po kilkuset metrach już ciepło w kabinie było, a do tego to gówienko paliło tyle, że tam nawet gazu nawet by sie nie opłacało zakładać, z kolei w trasy to się za nic nie nadawało, bo małe, niewygodne i przy 120 już się robiło strasznie głośne.

Ale z perspektywy patrząc to takie optymalne rozwiązanie - mieć 2 takie różne fury w zależności w jaką trasę się śmiga :mrgreen:

Opublikowano

Kolego z każdej twojej wypowiedzi wynika że auto pali ci różne ilość, zdecyduj się i odpowiedz sobie na pytanie czy na odcinkach 10km, przy każdym starcie auto zimne to spali ci 14l?

Czytanie ze zrozumieniem się kłania :mrgreen: pisałem niższe ilości dla 2l e39 a te większe w całkiem innym aucie z większą pojemnością