Skocz do zawartości

Założylem gaz w e36 318is - refleksje...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedawno zalożyłem gaz w moim e36 318is wiec, jako ze temat LPG jest dosc popularny, napisze cos niecos o instalacji - moze komus przydadza sie moje uwagi.

Otóż zdecydowałem sie na sekwencyjny wtrysk gazu, gdyż zewsząd slyszalem opinie jak to beemki kiepsko chodza na zwykłych instalacjach, a wtrysku gazu zapewni mi tę samą moc silnika co na benzynie.

Wybrałem instalacje marki BIGAS - założył mi ją autoryzowany dealer BIGAS-a na polske firma ANLERO w W-wie. Firma jak najbardziej godna polecenia, fachowcy znający sie na rzeczy, o czym swiadcza chocby terminy zapisów na montaże - trzeba sie umawiac na 2 tygodnie wprzód!.

W trakcie instalacji okazało sie, ze nie mozna zamocowac wlewu tankowania w zderzaku i zamontowano mi przy wlewie paliwa - wyglada to nawet lepiej ale podrozyło instalacje o 100zł.

Auto odpala zawsze na benzynie, automatycznie przelacza sie na gaz po osiagnieciu okreslonej temperatury (od zimnego ok. 2-minut) lub, gdy silnik jest juz ciepły, po osiagnieciu okreslonych obrotów (ok. 1500 obr/min). Moment przelaczenia sie jest nieodczuwalny. Po pierwszych 1500 km nie mam żadnych problemów.

Niestety sa dwa "ale":

- auto pali gazu wiecej niz sie spodziewalem - ok. 11,5 l / 100 km podczas gdy benzyny paliła ok. 8,5 l / 100. Gosc montujacy twierdzi zeby nie sugerowac sie pierwszymi kilkoma tankowanimi ale zrobilem juz 1500 km i nie sadze zeby cos sie mialo zmienic - ale poczekamy zobaczymy. Przy butli o pojemnosci faktycznej 41 litrów (w koło zapasowe) daje to zasięg ledwie 380 km - malutko. Zaluje ze nie wybrałem wiekszej butli (walcowej - w bagaznik),

- czuć roznice w mocy miedzy gazem a benzyną - auto jest troszke słabsze w zakresie niskich obrotów. Tutaj gosc twierdzi ze przyczyną mogą byc szerokie opony i na wąskich bedzie sie lepiej zbierac - nie wiem ile w tym prawdy, okaże sie to za pare miesiecy gdy zmienie felgi i opony na zimowe.

Technicznie nie mam żadnych uwag i jestem zadowolny, choc spodziewałem sie czegos wiecej (mniejsze spalanie i wieksza moc).

Na pewno odradzam montowanie butli w koło zapasowe - za małe pojemności - chyba ze komus nie przeszkadza tankowanie co 350km. Zastanawiam sie tez czy nie lepiej było założyc tanszy wtrysk gazu marki OMVL (rowniez sekwencyjny) - oferowano mi ją w innym zakładzie za 3600 zł. Nie mam wiem jednak jak ta instalacja sprawdza sie w beemkach (zwlaszcza w 318is, ktory jednak jest dośc wysilonym silnikiem jak na 1.8) a zwazywszy ze tamten zakład oferował mi montaz od ręki, co swiadczyło o małej ilosci klientów, zdecydowałem sie jednak na BIGAS-a.

Przy obecnym stosunku cen benzyna/gaz instalacja zwroci mi sie za ok. 30 000 km (w moim przypadku ok. rok jezdzenia)...

Podumowując, instalacje BIGAS-a sa na pewno dobre a firma ANLERO solidna - pytanie tylko czy cena nie jest za wysoka - czy OMVL nie jest bardziej konkurencyjny... moze ktos wie jak beemki chodzą na instalacjach tej marki?

Zbir
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Niestety sa dwa "ale":

- auto pali gazu wiecej niz sie spodziewalem - ok. 11,5 l / 100 km podczas gdy benzyny paliła ok. 8,5 l / 100.

8.5 :?:

Jedynie w trasie udało mi się zejść do 8.7 wg. BC (nie jeżdżę wolno w trasie).

Normalne jazdy z domu do W-wy (jakieś 30km) - uważam za jazdę miejską - nigdy mniej niż 10.5

- czuć roznice w mocy miedzy gazem a benzyną - auto jest troszke słabsze w zakresie niskich obrotów. Tutaj gosc twierdzi ze przyczyną mogą byc szerokie opony i na wąskich bedzie sie lepiej zbierac - nie wiem ile w tym prawdy, okaże sie to za pare miesiecy gdy zmienie felgi i opony na zimowe.

Bardzo to ciekawe :wink:

A nie powiedział, że wtedy na benzynie też będzie "mocniejszy" ? :lol:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

8.5

Jedynie w trasie udało mi się zejść do 8.7 wg. BC (nie jeżdżę wolno w trasie).

Normalne jazdy z domu do W-wy (jakieś 30km) - uważam za jazdę miejską - nigdy mniej niż 10.5

8,5 litra to spalanie w jezdzie pół-miejskiej - tez dojezdzam do/z pracy ok. 30 km od warszawy (radzymin). Na trasie ok. 8,3 przy predkosci ok. 140-150 kmh. Obliczalem na podstawie tankowań a nie wskazań ekonomizera.

nie powiedział, że wtedy na benzynie też będzie "mocniejszy" ?

;-) wiadomo ze na wezszych oponach bedzie sie lepiej zbieral zarowno na benie jak i gazie ale moze faktyczne na gazie ta roznica moze byc bardziej odczuwalna - nie wiem...

Zbir
  • Członkowie klubu
Opublikowano
8,5 litra to spalanie w jezdzie pół-miejskiej - tez dojezdzam do/z pracy ok. 30 km od warszawy (radzymin). Na trasie ok. 8,3 przy predkosci ok. 140-150 kmh. Obliczalem na podstawie tankowań a nie wskazań ekonomizera.

Ja dojeżdżam z Grodziska (z drugiej strony), niech będzie jazda pół miejska - żeby nie wiem co, mniej jak 10.5 nie było wg. BC.

BC myli się o mniej niż 0.5 litra na moją korzyść (średnia liczona od ponad 2 lat).

Musisz mieć mniejsze korki z tamtej strony :lol:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Witam,

ja mam butlę toroidalną i wchodzi mi 50 l gazu.I jeszcze mam trochę bagażnika.Nie wiem dlaczego cię nie uprzedzili ale nawet przy sekwencji może wystąpić spadek mocy.O ile pamiętam to do 5%.Komputer od wtrysku zbiera bardzo dużo informacji ( różnego rodzaju czujniki tps,obr wału,sonda L ,ciśnienia itp),których nie zbiera komputer od gazu.Komputery od gazu są użądzeniami uniwersalnymi a twój komputer od wtrysku jest zrobiony tylko do tego silnika i przez fabrykę.

Pzdr Olek

Opublikowano
Jeżeli jest to "dobra" instalacja wtrysku gazu, to informacje bierze już za oryginalnym komputerem, ale ta pewnie (w tej cenie) faktycznie tylko "udaje" oryginalny komputer ... czyli masz rację ;-)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

W tej chwili nie jestem w stanie Ci podać,bo moje auto jest u lakiernika.Średnicą się zmieściło ale dywanik w bagażniku jest podniesiony na kilka centymetrów.

Olek

Opublikowano
W tej chwili nie jestem w stanie Ci podać,bo moje auto jest u lakiernika.Średnicą się zmieściło ale dywanik w bagażniku jest podniesiony na kilka centymetrów.

Olek

Podaj jaki Cię interesuje zbiornik (pojemność) to podam Ci jego wymiary. Lub na odwrót - jakie wymiary to podam pojemność.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
alox skoro mowisz ze wystaje nieco ponad dywanik to pewnie masz 630 / 250 albo 270. Ja mam 630/225 i pasuje idealnie. Ale teraz i tak juz nie zmienie wiec musze sie pogodzic z czestym odwiedzaniem stacji:-(
Zbir
Opublikowano

Witam,

założyłbym może i o większej średnicy ale nie mieli i mam to co mam.Mi to w zupełności wystarcza a w Polsce jest stacji z gazem pod dostatkiem .

Pzdr Olek

Opublikowano
mam OMVL Dream XXI w e-34 520 24V ,jedynka i dwojka minimalnie słabsze .pozniej juz tak samo .Pali tak: polskie drogi 130-150 km/h -11 litrow ,autobana 160(w tym kilkukrotnie 210)-11l,miasto wzasadzie mozna by uznac ze to sa korki caly czas-15 litrow.Wynik wydaje mi sie ze jest dobry.Instalacja bez zastrzeżen,chodzi naprawde klasa.Cena 4300 zł za 6 garków.Montowałem w Chojnicach "Eko-gaz" naprawde fachowcy ,moge polecic zdecydowanie.
Opublikowano

hello

ja w poprzedniej e34 525iX mialem bezposredni wtrysk gazu IGS marki Landi Renzo. Przez poltora roku uzytkowania (przejechane ok70tys km) nie moglem narzekac.minimalne spalanie przy bardzo oszczednej jezdzie w trasie 11,5l, max 16l. srednio w trasie ok 13,5 przy predkociach rzedu 150kmh. w miescie bez roznicy na styl jazdy-15litrow.

zbiornik mialem za siedzeniem, 80l, do ktorego wchodzilo ok 65litrow gazu. zasieg do 520km.

aktualnie mam e34 touring, wlasnie jestem na etapie montazu tym razem sekwencyjnego wtrysku gazu, instalacja o nazwie OMEGAS rowniez produkcji landi renzo. koszt-4300pln. wiecej o niej na www.landi.pl z racji tego ze jest to auto typu kombi, tym razem wybralem zbiornik toroidalny, zeby pojazd nie stracil na funkcjonalnosci. wzielem maxymalny jaki znalazlem, taki aby podloga bagaznika byla rowno i zeby nic nie podchodzilo do gory. wszedl baniak o pojemnosci 67litrow! co daje ok 58l gazu. jak na ten typ zbiornika to duzo. a jak to sie bedzie sprawowac napisze wkrotce.

aha: obydwa auta do E34 525 M50 192KM, z automatem, plastik kolektor.

pozdrawiam

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
Witam,

Zastanawiam sie tez czy nie lepiej było założyc tanszy wtrysk gazu marki OMVL (rowniez sekwencyjny) - oferowano mi ją w innym zakładzie za 3600 zł. Nie mam wiem jednak jak ta instalacja sprawdza sie w beemkach (zwlaszcza w 318is, ktory jednak jest dośc wysilonym silnikiem jak na 1.8) a zwazywszy ze tamten zakład oferował mi montaz od ręki, co swiadczyło o małej ilosci klientów

Przy obecnym stosunku cen benzyna/gaz instalacja zwroci mi sie za ok. 30 000 km (w moim przypadku ok. rok jezdzenia)...

Podumowując, instalacje BIGAS-a sa na pewno dobre a firma ANLERO solidna - pytanie tylko czy cena nie jest za wysoka - czy OMVL nie jest bardziej konkurencyjny... moze ktos wie jak beemki chodzą na instalacjach tej marki?

PISZE TO DO PIERWSZEGO POSTU...dopisze jak wróce z pracy bo narazie męcze właśnie jakąs sekwencje Tartarini w BRAVO HGT!!! Tylko OMVL- polecam:) uzupełnie post po 17...Już jestem i szczerze polecam wspomniane OMVL ZROBIŁEM JUŻ MASE AUTEK I JAK NA RAZIE NIKT NIE NARZEKA!!! Może to tylko szczęście ale śmiem wątpić to raczej fachowy montaż:) A tak poważnie mówiąc chodzi o odpowiednie umiejscowienie elemętów instalacji oraz dokładne mapowanie podczas jazdy. Jest to coś na wzór strojenia na hamowni podwoziowej przy użyciu klucza sherwerowego do czego jeszce nie przywykło wiele warsztatów montujących!!! A to podstawa jeśli chodzi o optymalną charakterystyke pracy na LPG. Nawyk wzioł sie z prostej przyczyny większość autek które przerobiłem są wyposażone w OBD2 co zmusza do dokładnego "mapowania LPG" jeśli nie to zabłyśnie nam SHREK:) i Klijent wróci niczym bumerang ! A przecierz nie o to chodzi. Chetnych do zamontowania LPG prosze o kontakt na priv! Ceny może nie najniższe ale jakość montażu BARDZO WYSOKA. Mieszkam w okolicach Katowic.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na pewno odradzam montowanie butli w koło zapasowe - za małe pojemności - chyba ze komus nie przeszkadza tankowanie co 350km.

Szkoda, że mieszkamy taki kawał drogi od siebie. :cry:

Chętnie bym się z Tobą zamienił na butle.

Mam 50l w bagażniku i klnę poprzedniego właściciela za ten pomysł.

Jedziemy w piątkę na wakacje i nie ma gdzie bagażu upchnąć. :cry:

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano

[

W trakcie instalacji okazało sie, ze nie mozna zamocowac wlewu tankowania w zderzaku i zamontowano mi przy wlewie paliwa - wyglada to nawet lepiej ale podrozyło instalacje o 100zł. ]

A to ciekawe ci opwiem okolo rok temu instalowałem u siebie i goscie powiedzieli że wszedł przepis że nie mozna zamontowac tak jak to zrobili tobie , a tak własnie ja chcialem bo i wyglada lepiej nie syfi sie no i mialem juz raz przypadek ze przygialem ten wlew :evil: .

Moze ktos z okolic lublina wie gdzie moga mi to przerobic a moze musze to zrobic tylko w tym warsztacie gdzie robilem :)

Pozdrawiam

Opublikowano

po pierwsze.

nie pali ci dużo. moja 525 pali w mieście około 18 litrów gazu. i walcowa butla o pojemności 40 litrów wystarcza by przejechać około 20 km po mieście.

po drugie.

gaz zakłada się nie po to by szybciej jeździć lecz po to by taniej jeździć. a efekty chyba widzisz. na benzyne 100 km kosztowało cię 8,5x4=34 pln, na gazie 11,5x1,60=18 pln

widzisz różnicę?

pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
jestem wlasnie chwile przed zalozeniem wtrysku lpg i tak czytam wasze posty i sie zastanwiam ktory zbiornik (toroidalny) wrzucic - 630/225/58l czy 630/250/66l, bardziej mi sie usmiecha ten drugi, tylko jak bedzie z wykladzina? mocno bedzie pdoniesiona? przeszkadza to jakos w uzytkowaniu?

528iA Touring pali srednio:

http://images.spritmonitor.de/166705_5.png LPG/Pb95

Opublikowano

Mpzna sobie uszkodzić wykładzinę bagażnika, albo zrobić sobie podkładnki uzupełniające tą przestrzeń.

Musisz sobie odpowiedzieć, czy pomniejszona o te 2.5cm po wysokości przestrzeń bagażowa nie będzie w czymś Tobie przeszkadzać ... np. masz idealnie "na styk" wchodzącą walizkę, czy jakąś skrzynkę itp. ...

Stronka