Skocz do zawartości

M54B22 brak mocy, pytanie o parametry na INPIE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Od sierpnia tego roku jestem właścicielem E46 sedan M54B22 2004r z instalacją LPG Lovato (założona w 2015r.).

Od początku auto wydawało się nieco nieżwawe, reakcja na gaz jest średnia, przyspieszenie na 1,2,3 biegu okej, później już zazwyczaj się męczy. Jedyny błąd jaki do tej pory wyskakiwał to sondy lambda, ostatnio zostały wszystkie wymienione, pojechałem na regulację gazu bo była zbyt uboga mieszanka wg mechanika, ale wciąż wyskakuje sporadycznie bląd 227 - lambda control tolerance bank 1.

Średnie spalanie jakie pokazuje komputer pokładowy to 10.8-11.2 L/100km (cykl mieszany, więcej trasa niż miasto).

Auto jest na kołach 17'.

Odkąd je mam, wymienione zostały: filtry paliwa, powietrza, wszystkie świece, akumulator, wszystkie sondy lambda , olej skrzyni biegów, uszczelnienie układu chłodniczego.

Po wymianie sond jakby nabrał trochę dynamiczności, ale wciąż wydaje mi się że to jeszcze nie to. Poniżej wstawiam linki do live data na zimnym, podczas jazdy na cieplym i postój na ciepłym

Czy ktoś miałby jakieś wskazówki, czy parametry są poprawne, oraz jakieś pomysły co jeszcze mogłoby być przyczyną takiego spadku mocy? Oraz pytanie, czy takie średnie spalanie jest normalne dla tego silnika?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakiej firmy jest przepływomierz? Podaje średnio realne wartości, na niedogrzanym za mało a po rozgrzaniu za dużo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.