Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zacne grono ,

od kilu lat posiadam to auto i chyba coś w nim nie działa jak powinno. Gdzie nie czytam o spalaniu tego modelu to wszędzie piszą że ok 6-7 l na 100 km przy mieszanym trybie, ok 9 miejskim. MI komputer pokładowy nie chce w mieście zejść poniżej 11l/100km, jak robiłem trasę do Chorwacji średnie spalanie wychodziło ok 8,5l przy rozsądnych prędkościach.

Mam trochę dłubnięty sterownik silnika, jest niby ok 250kM i 520N, czy to jest przyczyna takiego spalania czy problem leży w innym miejscu ????

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam zacne grono ,

od kilu lat posiadam to auto i chyba coś w nim nie działa jak powinno. Gdzie nie czytam o spalaniu tego modelu to wszędzie piszą że ok 6-7 l na 100 km przy mieszanym trybie, ok 9 miejskim. MI komputer pokładowy nie chce w mieście zejść poniżej 11l/100km, jak robiłem trasę do Chorwacji średnie spalanie wychodziło ok 8,5l przy rozsądnych prędkościach.

Mam trochę dłubnięty sterownik silnika, jest niby ok 250kM i 520N, czy to jest przyczyna takiego spalania czy problem leży w innym miejscu ????

Jak miałem 525xD też dłubnięte ale na 270-280km (to bez znaczenia akurat) to też 8,4 - 8,7l było

Z trasy spalanie 6,9-7,4.

Opublikowano

Cześć,

Myślę, że to tylko i wyłącznie zależy o charakteru jazdy.

Gdy kupiłem swoje 520d, przez pierwszych kilka tygodni miałem średnie 6,7l/100km

Aktualnie (po roku) jest to 7,8l a i tak robię więcej tras niż wcześniej.

Opublikowano
mam f11 525xd w serii i od lat podobnie jak ty spalanie 10+ w mieście, trasa przepisowo max 140 np.Chorwacja 8,5 a Niemcy, gdzie jedzie się szybciej, nawet pod 12