Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem świeżym szczęśliwym posiadaczem E91 325i N53 2008r

Niestety pojawiły się pewne usterki o które chciałbym Was zapytać , poradzić i prosić o pomoc.

Do dziś było wszystko ok zrobiłem odcinek pewny po mieście zatrzymałem się nie gasiłem silnika po ponownym ruszeniu z miejsca zaczęło się dziać a mianowicie, po zatrzymaniu np na światłach falują obroty nawet do 1 tys , mało tego zaczął wydobywać dziwny pisk z pod maski , sądziłem ze to wentylator ale dźwięk pochodzi jakby poniżej wentylatora , czy to może być któraś rolka od paska ?? Przy falujących obrotach wyskakoczył check engine sprawdzając błędy okazuje się ze coś z katalizatorem , jak i również uboga mieszanka.

Przepraszam jeśli powieliłem temat.

Czy macie może jakieś pomysły od czego zacząć co sprawdzić gdzie szukać aby zneutralizować te wszystkie objawy?

Dziękuje

Opublikowano
Odma.

Czy w silniku N53 jest zintegrowana z pokrywą bo szukałem na forum ale nie znalazłem czy po prostu samą odme można zmienić ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety, to pierwsze. Jakies sposoby sa na jej wymiane z roznym skutkiem, przewaznie koncza sie rozwaleniem pokrywy ale poszukaj na necie.
Opublikowano
Niestety, to pierwsze. Jakies sposoby sa na jej wymiane z roznym skutkiem, przewaznie koncza sie rozwaleniem pokrywy ale poszukaj na necie.

Dzięki za pomoc , sprawdziłem przy uruchomionym silniku , nie mogę odkręcić korka wlewu oleju , dźwięk wydobywa się w miejscu odmy a przynajmniej tak mi się wydaje , zauważyłem wycieki oleju na silniku wiec wszystko wskazuje na odmę,

Bardzo dziękuje za pomoc!

Opublikowano
Wszystko na to wskazuje.

Dziś się wszystko wyjaśniło , jechałem do serwisu samochód wskoczył na obroty przy 3 biegu 2 tys i przy odpuszczeniu gazu obroty nie spadały , za samochodem chmura dymu z rury , po zatrzymaniu dym z pod maski myślałem ze się zapalił ale okazało się ze wężyk od chłodnicy strzelił i wszędzie się płyn rozlał na gorący silnik … samochód dojechał na lawecie do serwisu , wstępna diagnoza Odma i pęknięty wężyk od chłodnicy.