Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od dłuższego czasu mam problem z odpaleniem samochodu przy temperaturze poniżej zera. Gdy podłączyłem bunie do kompa wyskoczył blad swiec zarowych (wszystkich czterech) na desce rozdzielczej lampka swie,c oswieca sie I gaśnie po ok.2 sekundach niezaleznie czy jest -20 czy +20 stopni. Swiece w przyszłym tygodniu bede wymienial, ale zastanawiam sie czy nie padł sterownik świec. Mozna to w jakis sposob sprawdzić? Ewentualnie czy jak by był uszkodzony sterownik wyskoczył by blad podczas diagnozy kompem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mozna sprawdzić sterownik miernikiem, ale po wyjeciu z auta. W tym modelu ikonka swiec na desce nie ma nic wspólnego z grzaniem swiec. Jak cos to jest on do naprawy. Sa zwolennicy i przeciwnicy naprawy. Ja w swoich zawsze sam naprawialem i temat nigdy nie powrócił. Jak masz na kompue bład 4 swiec to raczej jest to wina sterownika niż swiec.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po wymianie/naprawie sterownika może któryś błąd zostać, spalone świece dość często idą w parze z nim.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To można moernikiem przy demontażu sterownika zweryfikować przez wtyczkę tą 12 pinową. Piny 1,2,3,4 to kolejne świece. Miernik na mierzenie oporu, minus z miernka do silnika (masy) plus do pinu świecy. Na każdej ma być max 5Ohm. Jak jest wiecej to do wymiany.

Lub jak maniek napisal pi wymianie sterownika odczytać błędy.

Opublikowano
Dziekuje za pomoc. A czy do pomiaru sterownika muszę go demontowac? Chodzi mi o to czy będzie dosyć miejsca aby podłączyć sondy multimetra do zamontowanego w samochodzie sterownika.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może być ciężko, nie ma tam tak dobrego dostępu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dostęp katastrofalny przy m47n. Ale jak już będziesz miał wtyczki wyjęte, to wyjecie stetownika to chwilka. Odkrecasz dwie śruby i masz go w ręku. Wtedy latwiejszy dostęp i do wtyczki i sterownik w ręku.
Opublikowano
A czy nie było by prościej zdjęć wtyczke ze świecy zarowej I sprawdzić czy w tej wtyczce jest napięcie? Oczywiście wcześniej przekrecajac kluczyk w stacyjce.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No bez zdjecua kolektora będzie ciężko. Poza tym nie wiem czy po odpieciu swiecy bedzie dzialać.oc grzania jest określana na podstawie rezystancjli świecy. Moze byc że jak odepniesz to będzie 0, ale nigdy w te strone nie sprawdzalem

Dla sportu podlaczałem sterownik na stole tylko pod zasilanie, bez podłaczonej komunikacji z DDE. Wtedy na swiecach masz ponad 9V.