Skocz do zawartości

E46 328i problem z rozruchem na benzynie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, pacjent to e46 328i m52 z LPG. Pojawił się mały problem z rozruchem. Na zimnym nie odpala na benzynie. Muszę go odpalać awaryjnie na gazie. Dopiero po rozgrzaniu się do ok. 30-40 stopni odpali z bólem na benzynie. W takiej temperaturze dość mocno przerywa. Gdy rozgrzeje się bardziej, ok. 60 stopni chodzi w miarę normalnie, choć pełnej mocy nie ma.

Dodatkowo, gdy go zgaszę i odczekam z 10-15 minut i spróbuje odpalić (przy 90 stopniach) to już nie odpali na benzynie.

Aktualnie prędkość maksymalna to 160km/H i dalej nie pójdzie. Miał ktoś podobny problem? Wiadomo co mu dolega? Z góry dziekuje za pomoc :)

Dodam jeszcze, ze w ciągu ostatniego roku były wymienione wszystkie cewki, filtry i ori czujniki (wału korbowego oraz dwa walka rozrządu)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do sprawdzenia błędy, najlepiej inpa oraz pomiar ciśnienia paliwa, ponieważ prawdopodobnie umiera pompa paliwa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pokaż te błędy, gaz nie ma nic do sond, a pewnie to błędy złego składu mieszanki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Nie zrobiłem zdjęcia, ale tak na szybko podskoczyłem do kolegi po obd i wyskoczyło tylko to:

P0140 - ten błąd miałem już wcześniej, ok. rok temu gdy go ostatnio diagnozowalem, ale nie wykazywał żadnych problemów, miał pełna moc.

P0170 i P0173 - te się pojawiły dopiero gdy zaczęło mu brakować kopa, a być może wcześniej, w każdym razie podczas gdy rok temu był błąd p0140, to tych jeszcze nie było.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dwa ostanie to zły skład mieszanki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dzisiaj rano znajomy próbował się podłączyć inpa, ale nie chciało się połączyć z samochodem. Podłączyłem się pod inne ustrojstwo pod obd i dodatkowo oprócz wyżej wymienionych pojawił się błąd p1250. Wiesz może czym może być spowodowane?

Dzisiaj pewnie pogrzebię trochę, powykręcam świece i zobaczymy co dalej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie kombinuj sprawdź ciśnienie paliwa tak jak Maniek wspomniał. Pompa umiera albo coś z regulatorem ciśnienia.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
p1250 to prawdopodobnie wypadanie zapłonu na 1 cylindrze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Regulator ciśnienia również zamieniony i wciąż ten sam problem, macie jeszcze jakieś pomysły w związku z tym? Zawsze z takimi problemami radziłem sobie DIY, ale teraz widzę ze bez mechanika się prawdopodobnie nie obejdzie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak już nie wiesz gdzie szukać to może przepływomierz odepnij i zobacz czy będzie lepiej.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Po wypieciu przeplywki spadają obroty na sekundę i wyskakuje błąd P0101 - mass air flow sensor. Już na samym początku myślałem ze to przeplywka, ale najwyrazniej to coś bardziej złożonego :D
Opublikowano
Wiec tak, wymieniłem regulator ciśnienia i na benzynie zaczął chodzić dobrze, vmax wrócił do normy, jednak problemy z odpalaniem zostały. Przeszukałem forum i okazało się, ze głównym winowajca był gaz, gdyż resztki lpg po zgaszeniu zostawały w dolocie, wiec silnik nie był w stanie przypalić takiej mieszanki. Zgasiłem go na benzynie a rano odpalił na strzała. Dziekuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam :)