Skocz do zawartości

Opóźnienia w odbiorze i restrykcje.

Agnar92

Rekomendowane odpowiedzi

Moje zamawiany 01.09 niby do jutra mialo dojechac do salonu ale cos w to watpie bo handlowiec sie nie odzywal a mysle ze jakby auto dojezdzalo to by sie juz odezwal zeby dopelnic formalnosci finansowo-ubezpieczeniowych wiec widac ze wszystko im sie opoznia

Moje wisi na 150 ponoc, ale przy obecnej sytuacji nie wiem juz co bedzie. Vin dostalem. Oby jednak 150 oznaczalo, ze wszystkie czesci sa dostepne dla danego samochodu i produkcja trwa nawet jesli jest spowolniona przez brak czesci dla nowych pojazdow. Nic wiecej nie wiem. Tyle udalo mi sie wyciagnac od opiekuna sprzedazy.

Moje wisi na 150 ponoc, ale przy obecnej sytuacji nie wiem juz co bedzie. Vin dostalem. Oby jednak 150 oznaczalo, ze wszystkie czesci sa dostepne dla danego samochodu i produkcja trwa nawet jesli jest spowolniona przez brak czesci dla nowych pojazdow. Nic wiecej nie wiem. Tyle udalo mi sie wyciagnac od opiekuna sprzedazy.

no ja mam mega newsa bo napisalem dzis do swojego z pytaniem o nowosci i przygotowany zeby organiac sprawy finansowe a on mi odpisal, ze mimo nadania vinu auto nie zostalo wyprodukowane, wiec generalnie teraz to moze byc i w grudniu. Jestem w niebo wziety bo ostatnim razem mi pisal ze jak vin nadany to juz nic sie nie powinno zmienic i nawet specjalnie nie wypisywalem do niego, bo szanuje kazdego prace i wiem, ze takich telefonow jak do mnie to ma pewnie jeszcze ze 150, ale mocno mnie zdziwil.

Wracam wiec grzecznie do kolejki i czekam razem z Wami :P

Moje zamówienie z końca października 2021 się opóźniło. Produkcja planowana była pierwotnie na trzeci tydzień roku. Następnie na koniec marca, ale dzisiaj się dowiedziałem, że jakieś proste elementy (przewody?) do BMW były produkowane na Ukrainie i z oczywistych względów nie są już dostępne. Ponoć znalezienie nowego dostawcy nie będzie trudne dla BMW, ale spowoduje najprawdopodobniej kolejne opóźnienia.

Tez to czytalem ze w Ukrainie produkowanych bylo 90% jakiegos komponentu, dlatego teraz mozemy bardzo dlugo czekac na produkcje. Zadzwonie jutro spytam moze jakims cudem maja cos na placu to kupie dwa i tak sie sprzeda z zyskiem;)

Tez to czytalem ze w Ukrainie produkowanych bylo 90% jakiegos komponentu, dlatego teraz mozemy bardzo dlugo czekac na produkcje. Zadzwonie jutro spytam moze jakims cudem maja cos na placu to kupie dwa i tak sie sprzeda z zyskiem;)

"Niemieckie fabryki w Dingolfing i Monachium, fabryka silników w austriackim Steyr oraz fabryka Mini w Oxfordzie muszą wstrzymać działalność. Zakłady w Lipsku i Ratyzbonie mają natomiast funkcjonować w ograniczonym zakresie — informuje Frankfurter Allgemeine Zeitung."

Na pawno będą opóźnienia, ale miejmy nadzieje, że nie aż takie długie, jakby mogły wynikać z zamknięcia fabryki

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png

Przypomnijcie. Jedynki skladaja w Lipsku i gdzies jeszcze?

edit, dobra już mam

Am 2. Juli 2019 nahm BMW die Produktion des Fahrzeugs im BMW-Werk Leipzig im deutschen Bundesland Sachsen auf. Seit November 2019 wird der BMW 1er auch im bayerischen BMW-Werk Regensburg gefertigt. Seit November 2019 wird auch die Stufenhecklimousine BMW 2er Gran Coupé (BMW F44) in Leipzig produziert.

I jeszcze dodatkowo to co Patryk napisał wyżej:

Effects of the Ukraine war: BMW Regensburg plant produces less

The Russia-Ukraine war is also making itself felt in the German economy. The Bavarian automotive industry mainly lacks cable harnesses from Ukraine.

At the BMW plants in Munich, Dingolfing and Steyr as well as in the mini-works in Oxford and the Netherlands, the tapes will stand still next week because wiring harnesses from Ukraine are missing. In Leipzig, one of the two shifts is cancelled, as a spokesman for the car company said on Wednesday evening in Munich. In Regensburg, due to the lack of semiconductors, production is also only carried out in one-shift operation.

The production stops and restrictions apply for one week for the time being. What happens after that is open. About 7000 employees are affected at the main plant in Munich. Whether they drive short-time work or the forced break is charged via time accounts is still being clarified, said the group spokesman. At the largest European BMW plant in Dingolfing, about 10,000 employees are affected by the production stop. Short-time work has already been agreed for the 3200 employees at the Austrian BMW plant Steyr.

Normally, BMW would have produced a good 10,000 more cars per week in these plants. Several suppliers produce wiring harnesses for the automotive industry in Ukraine. Because of the war, they can no longer deliver. The BMW plants in China, the USA and Mexico have other suppliers, they are not affected, said the company spokesman.

Małe światło w tunelu dla naszych zamówień. Od wczoraj status 153, dzisiaj odkodowany vin na bimmerwork. Jest nadzieja że zamówienie z czerwca w końcu dotrze. Na wielki minus brak wpływu na decyzję o podmianie elektrycznej klapy na dostęp komfortowy. Rozumiem opóźnienia czy restrykcje przez łańcuchy dostaw ale takie podmianki to ch..stwo ze strony bmw i jak tak traktują klienta to słaba zachęta do zostawiania kolejnych pieniędzy u nich..

Małe światło w tunelu dla naszych zamówień. Od wczoraj status 153, dzisiaj odkodowany vin na bimmerwork. Jest nadzieja że zamówienie z czerwca w końcu dotrze. Na wielki minus brak wpływu na decyzję o podmianie elektrycznej klapy na dostęp komfortowy. Rozumiem opóźnienia czy restrykcje przez łańcuchy dostaw ale takie podmianki to ch..stwo ze strony bmw i jak tak traktują klienta to słaba zachęta do zostawiania kolejnych pieniędzy u nich..

Dla mojego vin ktory mam nie zwraca niestety nic :(

Tez wczoraj rozmawialem ze sprzedawca powiedzial tak:

1. fabryki na dwa tygodnie zostaly zamkniete (wiazki elektryczne z Ukrainy)

2. Zamowienia z nadanym vinem ida do produkcji w pierwszej kolejnosci

3. BMW aktualnie nie daje zadnych rabatow na nowe zamowienia

4. Wszystkie zamowienia z marca wylecialy w ogole z planu produkcyjnego

5. Maja na placu np BMW X3 wyprodukowane w styczniu, ktore stoja na placu bo nie maja radia i mimo ze moglyby jezdzic to BMW nie moze wydac niekompletnego samochodu, wiec stoi i czeka 3 miesiace na montaz radia

6. Sprzedawca sam mi powiedzial ze mimo iz nie powienien (im sie to nie oplaca przy kursie EUR i nowych cenach bez rabatow) to radzi zeby nie rezygnowac z zakupu bo jakbym sprawdzil na allegro /otomoto to moglbym swoj samochod sprzedac od razu za 20-30k wiecej

Dodam ze mialem nadany vin 14/02 i w tygodniu 7/2022 mial isc do produkcji... (a pierwotnie w tygodniu 2/2022). Zamowienie z 01.09.2021...

Jezeli zlozyles zamowienie 04.03.2022 to mozesz byc spokojny, Twoj temat moze sie ruszy w okolicach Swiat Bozego Narodzenia;)

A tak na serio sprzedawca powiedzial mi, ze wszystkim zamowieniom wyslanym do produkcji w marcu nie nadanu planu produkcyjnego.

Tzn, ze musisz jeszcze troche zaczekac zeby dostac od sprzedawcy zaktualizowany szacowany termin produkcji, najpierw musza wyprodukowac zalegle zamowienia a niektorzy czekaja od czerwca zeszlego roku jak dobrze czytalem..

Jezeli zlozyles zamowienie 04.03.2022 to mozesz byc spokojny, Twoj temat moze sie ruszy w okolicach Swiat Bozego Narodzenia;)

A tak na serio sprzedawca powiedzial mi, ze wszystkim zamowieniom wyslanym do produkcji w marcu nie nadanu planu produkcyjnego.

Tzn, ze musisz jeszcze troche zaczekac zeby dostac od sprzedawcy zaktualizowany szacowany termin produkcji, najpierw musza wyprodukowac zalegle zamowienia a niektorzy czekaja od czerwca zeszlego roku jak dobrze czytalem..

miło że była próba alokacji zamówień z tego roku - tj. 03.2022 lub wcześniejszych, ja czekam już od 11.2021 i nadal 047... cudownie...

icon1.png

Ja mam zamówione 120i M Sport, wyposażenie praktycznie full opcja. Nie było już możliwości dodania head up i adaptacyjnego tempomatu.

Harman już nie ma podobno restrykcji, a adaptacyjne lampy mają mieć do lipca. Niby odbiór na wrzesień/październik. Chociaż wiadomo, że sytuacja zmienia się dynamicznie :)

Te statusy to sie szybko moga zmienic i jak widze nie zawsze to wiele znaczy..

Moze masz cos takiego w wyposazeniu ze mocno opoznia (poza mocnym dieslem;) )?

Mój status jest od początku stycznia - pod koniec lutego nadal był na 047 ..

Sprzedawca nie mówił o niczym co jest na restrykcjach - jedyne co mówił przy zamówieniu, że gdyby coś miało było, to by mi tego nie dodał do konfiguracji ...

Więc finalnie od listopada do dziś nic mi nie wiadomo o restrykcjach ... Ale mam adaptacyjne ledy, klapę, dostęp komfortowy (to chyba te najbardziej częste elementy które występują).

Adaptacyjnego tempomatu i HUDa, BK - nie brałem, bo nie były dostępne w dniu zamówienia.

No sam nie wiem czy to wybór silnika na to wpływa czy nie - ale miałem brać 118d, ale różnica 2tys pomiędzy 118d a 120d przekonała mnie do mocniejszej wersji.

icon1.png

Sprzedawca mówił właśnie o lampach, że restrykcje są do lipca. Ja to rozumiem tak, że dopiero w lipcu czy sierpniu będą one dostępne. Chociaż mówił też, że te restrykcje często się pojawiają nagle z jakimś terminem, a potem też równie szybko nagle znikają. Tak było z klapą, gdzie pojawiły się i dość szybko zniknęły.

Generalnie widzę, że na pewno jest chaos informacyjny i jak jest na prawdę to nikt nie wie.

Dla mnie np. zastanawiające jest to, że skoro zamówienia z Rosji zostały anulowane, to przecież wszystkie te sloty na te zamówienie powinny być tak na na prawdę uwolnione z dnia na dzień, a nic póki co na to nie wskazuje.

To slabo;/

Mysle, ze to moze tez byc tak, ze wchodza na cos restrukcje i “troche rzuca” jakis komponentow i wtedy jakas czesc aut idzie do produkcji.

Mi teoretycznie nic nie weszlo na restrykcje a zamowienie mimo to jest opoznione, na pewno chaos jest

Prezentacja czy produkcja ?

Zakładam, że i tak wcześniej niż pod koniec 2023 nie wejdzie do produkcji ...

Mysle ze produkcja bo juz sa zdjecia zakamuflowanego z adnotacja ze zmiany obejma glownie przod.

Wiec jak ktos zamowil w drugiej polowie roku to sie moze okazac ze dostanie swoj jak na rynku juz bedzie wersja poliftowa - to kolejny fuck up covidowo-wojenny

Dziś rozmawiałem ze swoim sprzedawcą - nadal u mnie 047 i trzeba czekać...

W teorii nie ma przesłanek, żeby termin odbioru z umowy miał być przekroczony (mam do końca lipca).

Oraz jakiś przesłanek od Centrali w Wawie, że coś ma być przesunięte.

Z ciekawostek:

- W moim zamówieniu ledy adaptacyjne nie są o dziwo na restrykcjach, mam nadzieje, że nie wskoczy coś w międzyczasie;

- Osoby które zamawiają teraz dostają (podobnież) informację, że do końca 2022 nie zostanie wyprodukowane nic, ze względu na braki alokacyjne na ten rok. (mowa o serii 1)

icon1.png