Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

jestem świeżo po zakupie E92 330xd 231 HP. Auto oprócz lekkich poprawek lakierniczych, ma parę wad mechanicznych oraz kilka błędów w komputerze. Jestem totalnie zielony, jeśli chodzi o jakiekolwiek sprawy mechaniczne, stąd zdecydowałem się na wątek na tym forum. Podczas sprawdzania samochodu w ASO wyszły następujące błędy:

KOD/OPIS:

00426E/ DDE: Komunikacja BSD z inteligentnym czujnikiem akumulatora

009CB4/ FRM: Czujnik wysokości zawieszenia z tyłu uszkodzony

00A8C2/ FRM: Światło cofania z prawej strony uszkodzone

00A9AC ULF-SBX-H: Przepięcie

Dodatkowo, w ramach mechanicznych "usterek" doszedł sworzeń wahacza lewy przód, wyciek oleju gdzieś z uszczelki z przodu (nad kołem pasowym). W ASO wyliczyli mi łącznie 10 tys za wszystkie naprawy. Pytanie jest następujące:

Co wymienić, by błędy zniknęły? Kupować nowe wahacze i wymienić czy raczej da się jakoś na prasce sam sworzeń?

Pozdrawiam serdecznie.

PS. Przypominam, że jestem totalnym mechanicznym laikiem :) Pozdro.

Opublikowano

Sworzeń jak i hydrotuleja przedniego-tylnego wahacza są wymienne. Przedni to chyba całość.

Tuleje już robiłem, prosta sprawa.

Sworzeń ciasno siedzi w zwrotnicy. Pomimo odkręcenia śrub nie udało mi się go wydobyć.

Szukam informacji na temat wyjęcia sworznia xd ale nic nie znalazłem. Może ktoś coś podrzuci.

Co do mulfa to radzę zmienić na high od razu i przełożyć na koło. Jak nie jesteś purystą i nie zależy ci na Vin czy nazwie auta to za 100 spokojnie kupisz high z mini np.

Klema ibs, czujnik wysokości, żarówka.

Chciałbym zobaczyć tę wycenę, tłusta...

Albo ten drobny wyciek, to nie taka drobnostka.