Skocz do zawartości

BMW e36 m43b19 nie kręci rozrusznik i nie reaguje na gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mam problem z moim BMW e36 compact z 2000 roku o oznaczeniu 316 z silnikiem m43b19, mianowicie po wymianie uszkodzonego silniczka krokowego (pęknięta obudowa w dwóch miejscach i brak podkładki) po 5-6 dniach i przejechaniu 500km od wymiany, auto po przejechaniu 100m od odpalenia zgasło po odpaleniu miało problem z utrzymaniem obrotów w sensie na wolnych chodziła normalnie po wciśnięciu pedału gazu na maksa i trzymaniu wciśniętego silnik wkręcał się max do 3k obrotów, później spadały i na wciśniętym dalej pedale gazu gasła, przy wciśniętym jak wkręcała się do 3k i zaczynały spadać jak się puściło gaz to nie gasła a później to już bez różnicy cały czas gasła po jakim kolwiek naciśnięciu gazu. Po majstrowaniu przy regulacji napięcia linki jakoś udało dojechać się do domu było normalnie, po 3 godzinach odpaliła i przejechała kolejne 100m i to samo, po 10 próbie odpalania przestał kręcić rozrusznik. Sterownik silnika z EWS i pestką podmieniony dalej nie kreci, rozrusznik wyjęty i sprawdzony na krótko działa, rozrusznik spowrotem do auta podpięty sprawdzone kable prąd dochodzi, bezpieczniki przekaźnik kabelki od stacyjki i pętli sprawdzone wszystko ok, akumulator też ok, auto na pych odpala ale jest to co opisałem po wyżej, ale jak załapie to na wolnych chodzi normalnie tylko dodam gazu to gaśnie, więc rozrząd ok.

Inpa i żaden program nie łączy z tym BMW.

Może spotkaliście się z takim czymś albo macie jakiś pomysł dlaczego się tak stało i co może być tego powodem, ba ja już nie mam pomysłów.

• 2 tygodnie później...