Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

Generalnie mam dwa, chyba nie łączące się ze sobą problemy. Zacznę od tego, że mam e46 320Ci w automacie.

Kilka tygodni temu podczas jazdy zaświeciła mi się kontrolka hamulca ręcznego, a chwilę później był pisk (ten taki brzęczyk) i kontrolka DSC. Od tamtego czasu kontrolka ręcznego świeci się cały czas, natomiast kontrolka od DSC załącza się po jakiś 1-2 minutach od odpalenia silnika, nawet na postoju. Mimo to, z tego co udało mi się zaobserwować, ABS chyba działa (pedał wibruje przy mocniejszym hamowaniu).

Drugi problem wystąpił dziś; próbowałem ruszyć ze skrzyżowania i zgasł mi silnik. Sytuacja o tyle dziwna, że nigdy wcześniej się to nie zdarzyło, wszak to automat więc chyba nie ma możliwości zdusić silnika (dodam tylko, że nie występują żadne problemy z odpalaniem; łapie od strzału nawet w zime). Kiedy zajechałem pod blok, zgasiłem silnik i włączyłem znów na zapłon zauważyłem, że kontrolka ładowania miga. Zauważyłem rówshowbox speed test

nież, że przez większość czasu migała regularnie, ale był taki moment że migała dość 'dziko' w losowych odstępach czasu. Po jakimś czasie przestała, świeciła jednostajnie. Po odpaleniu silnika zgasła całkiem. Akumulator wymieniałem w tamtym roku, a alternator kilka lat temu był niby regenerowany, ale jak go zregenerowali - tego nie wiem.

Check się nie świeci, sprawdzałem też błędy tym dinksem na bluetooth wpinanym do OBD i apliacją Torque - czysto.

Co tutaj może dolegać? Jakieś sugestie? Z góry dzięki

Edytowane przez HashmatullahShahidi
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź poziom płynu hamulcowego. Tym dinksikiem to sobie możesz posprawdzać czy np potrafi pływać w kibelku ;) inpą do pobrania w necie, instrukcja instalacji także, kabelek wystarczy zwykły vag napewno jakiś kolega ma. W testach na liczniku możesz sprawdzić napięcie ładowania w trakcie jazdy jak i na postoju, ale pewnie alternator do roboty.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)