Skocz do zawartości

E39 M54B22 kopci przy włączonej klimie dodatkowo drga silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, moje E39 zaczęło kopcić przy włączonej klimie, dodatkowo odczuwalne są drgania silnika szczególnie na postoju lub po wciśnięciu sprzęgła - drgania można porównać do dławienia się przy zbyt słabym depnięciu w pedał gazu podczas ruszania.

Podobne objawy występują przy włączeniu grzania tyłka + ogrzewania tylnej szyby, wtedy jednak nie kopci a przynajmniej nie zauważyłem. Przejrzałem pół internetu, wszędzie albo podobne objawy ale w dieslu i kompletnie niepoprawne diagnozy jeśli chodzi o benzynę, ewentualnie podobne objawy ale jednak niezwiązane z moim problemem. Jeśli chodzi o rzeczy które sprawdziłem - koło pasowe ok, dziura w kolanku od dolotu zaklejona taśmą (możliwy problem? chociaż wątpię bo wgl nie powiązany), silnik nie bierze oleju, płynu chłodniczego, a sama klima pracuje poprawnie. Za wszystkie porady z góry dziękuję :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wygląda że przy obciążeniu silnik sobie nie radzi. Błędy sprawdzone? Kiedy świece wymieniane?
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czym to odczytujesz?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiesz o tym że masz przepływomierz 3 pinowy i w nim nie ma czujnika temperatury? Czujnik jest osobno w kolektorze, jest albo uszkodzony, albo wtyczka nie podpięta, urwany przewód. (W ramach ścisłości, pokazuje minus 50 stopni?)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź wtyczkę czujnika. Jak ok to wymień czujnik.