Skocz do zawartości

M62 jak działa czujnik płynu w zbiorniczku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Poprosze odpowiedzi od osob, ktore maja silniki m62 lub ci ktorzy mieli z nim jakas stycznosc. Otoz, chcialbym sie dowiedziec jak działa w tych silnikach czujnik poziomu plynu. Zdjecie przedstawia link, jest no nr 20. On wyglada dla mnie dziwnie i nie wiem jak ma zamiar dzialac. Sa to dwa druty jaks polaczone ze soba. Czujnik ten znajduje sie w dolnej czesci zbiorniczka wyrownawczego. Moge go spokojnie wyjac i zaden plyn nie ucieka. Dziwne. Spokojnie jak go nie bedzie to plyn nie zacznie cieknac. I stad moje pytanie, kto wie jak on dziala. Po wyjeciu tego czujnika ze zbiorniczka komputer nic nie powiedzia, dopiero jak odlaczylem wtyczke to zasygnalizowal, zeby sprawdzic plyn. Link ponizej nr 20

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DE11&mospid=47547&btnr=17_0161&hg=17&fg=05

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

witam.Z tego co ja sie rientuje to nie tylko w tym modelu jest taki czujnik tylko we wiekszosci.Czujnik dziala na zasadzie plywaka w zbiorniczku wyrownawczym,w momencie ubytku plynu wyswietla komunikat na kompie.Bardzo podobne dzialanie jak w zbiorniczku plynu do szyb.

Jesli zle pisze to poprawcie mnie :wink:

Opublikowano
Niczego to mi nie tlumaczy. Chyba nie zrozumielismy sie. Ten czujnik mozna caly wyjac i on jest w calosci, jakis druciany.

Opublikowano
Sam doszedlem jak dziala ten czujnik. Kiedy plyn zejdzie ponizej poziomu to taki magnes w ksztalcie kolka otacza ten czujnik i wywoluje w nim cos, czego nie umiem nazwac. I wtedy na kompie wyskakuje komunikat. Pozdrawiam.

• Członkowie klubu
Opublikowano
To się nazywa 'kontaktron' reaguje na zmianę stałego pola magnetycznego., w tym przypadku zwiera styki.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
To dzieki za podpowiedz. A mozesz mi jeszcze powiedziec czy taki czujnik bedzie pasowal od e46 do e39, wygladaja tak samo, ale maja inne numery ? I jeszcze cos, czy jest mozliwe, ze taki czujnik mogl sie uszkodzic, sam, tzn nie mechanicznie, tylko po prostu jakos w srodku??