Skocz do zawartości

328 - Czy dobrze zrobiłem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Byłem kilka dni temu oglądać z ogłoszenia bimke 328 coupe 96r ...

Po wstepnych oględzinach doszedłem do wniosku ,że auto które miało jednego właściciela w rajhu było super zadbane (na 98% bezwypadkowe :) ); Normalnie super autko.....

Przystąpiłem więc do oględzin korka oleju, bagnetu, itd itp ... wszystko OK, Przejechałem się i normalnie nie chciałem wysiąść ... 328 to juz jest na prawde jazda ... (moje 320 wyraźnie było wolniejsze...);

Myślałem już ,że znalazłem moje marzenie... Byłeł już prawie zdecydowany.... Ale patrze tak na postoju (silnik odpalony) temperatura powoli rośnie ...i rośnie .... dochodziła wnet do czerwonego pola ...

(podczas jazdy temperatura wracała do normy (srodek skali);

Konsultacja telefoniczna z mechanikiem (sugerował : nie ryzykuj!),

i ostatecznie pojechałem do domu bez 328 :( .... do 4 rano nie mogłem spać....

Znależć ten model w takim stanie wydaje mi się być problemem.

Czy dobrze zrobiłem? Remi

Opublikowano (edytowane)
Oczywiscie, kupno moglo sie wiazac z ryzykiem. Moge powiedziec tylko jedno, nie zaluj. Znajdzie sie inna. Natomiast to, ze sie grzal podczas postoju to wina wiatraka, prawdoopodbnie sprzeglo wiskotyczne bylo uzkodzone. Koszt nie duzy ok 200 zl. Dlatego podczas jazdy sie nie grzal bo chlodzilo go powietrze. Nic pewnie powaznego ie nie stalo, natomiast, nie wiadomo jak poprzednik zrobil, czy czasem mu sie nie zagrzal. Tam jest glowica R6 wiec latwo ja uszkodzic, albo po prostu silnik mogl byc lekko przegrzany, W sumie nie masz czego zalowac. Gdybys kupil i mial nagle wlozyc 2000 zl to nie bylo by wesolo. Pozdrawiam. Edytowane przez Mlodzik18

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Objawy, o ktorych piszesz moga rowniez wskazywac na zapowietrzony uklad chlodzenia - mialem dokladnie to samo z moja 320i. Stoje na swiatlach, patrze a tu wskazowka leci na czerwone pole. Ruszam i po przejechaniu kilkunastu metrow wraca do pionu. Znowu swiatla i to samo. Konsultacja z kolega Barto - "masz zapowietrzony uklad". Odpowietrzylem wg jego wskazowek - jak reka odjal.

Fakt, nie nalezy spieszyc sie z zakupem autka. Nie ta to inna. Ja sie pospieszylem. A moglem jezdzic teraz 325i lub 328i.

Opublikowano

Witam,

popieram to co napisał Mlodzik18 :cool2: : coś jest nie tak z układem chłodzenia. Nie problem to naprawić, problem by się pojawił jakby się okazało, że silnik jest przegrzany. A tak naprawa duuuuużo kosztuje. Znajdziej następną, może jeszcze lepszą albo M3 :8)

Pozdrawiam i śpij spokojnie

...tylko BMW
Opublikowano

hej.

Tez tak analizowałem (jeszcze do dzisiaj :) ) wiatrak , pompa wody, zapowietrzony ukł.chł. .... i cały czas się zadręczałem .. a moze wystarczyło odpowietrzyć.. itp... No ale sami dobrze wiecie o co chodzi ,, przegrzany silnik to długo ciągnące się problemy... a ja chce jezdzic moim kosmolotem :)

dziękuję i pozdrawiam Remi

Opublikowano

calkiem mozliwe ze byl zapowietrzony....

tylko myslicie ze wlasciciel nie probowal go odpowietrzyc - koszt u mechanika kilka zl ... moze to skazywac na powazniejsze problemy - np uszkodzone wisc - to pikus , uszczelka pod glowica , glowica - dodatkowo silnik mogl byc przegrzany jak ktos tak jezdzil co moze oznaczac powazne problem - jezeli nie byles pewny - to dobrze zrobileś - zawsze lepiej zrezygnować :cool2: