Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem od niedawna posiadaczem BMW E60 530XI rok 2005.

Po przejechaniu kilku kilometrów zapaliła się kontrolka check engine. Podjechałem do mechanika to powiedział, że może za długo stał, trzeba troszkę pojeździć i dopiero później sprawdzać, usunął błąd i tyle z jego pomocy.

Ponownie wyskoczył błąd więc kupiłem kabel diagnostyczny i podłączyłem auto pod kompa. Po odczycie błędów w programie INPA dostałem błąd: DME/DDE - 2A82.

Na stronie https://bmwfault.codes/ wprowadziłem ten błąd i dostałem rezultat, że:

- Cyfrowy sterownik silnika: Sondy lambda za katalizatorem, zamienione

- Cyfrowy sterownik silnika: VANOS po stronie dolotowej

- Kontrola mieszanki dla pojedynczych cylindrów ze względu na nierównomierność pracy silnika, cylinder 3: Mieszanka zbyt uboga

Czy ktoś miał podobny problem? Lub może mi powiedzieć co jest przyczyną? Nie chciałbym wymieniać kilku rzeczy na podstawie prób i błędów.

z góry dzięki za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
(zakładam że masz N52) Zacznij od wyjęcia elektrozaworów VANOS, wyczyszczenia ich w benzynie albo brake cleanerem, i zamienienia miejscami (wtyczek oczywiście nie zamieniaj) i zobacz czy błąd przejdzie na stronę wydechową. Jeśli tak to elektrozawór do wymiany. Zajrzyj też do filtrów VANOSa, wyczyść jeśli brudne.