Skocz do zawartości

Dalsze problemy z autem po odebraniu od mechanika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, od niedawna jestem posiadaczem BMW e46 319i,M43B19

rocznik 99' z instalacją gazową. Początkowo, po zakupie auta obstawiałem do wymiany sondę i przepływkę, po tygodniu jazdy wyszły dodatkowe problemy: Wysokie obroty po rozgrzaniu do 2/3tys na biegu jałowym, Dymienie na czarno, Czasem trzeba odpalać z dodaniem gazu. Po oddaniu do mechanika wady określone w protokole przez serwis: nierówna praca silnika, wypadanie zapłonu, wysokie falujące wolne obroty ok. 2500.

Według serwisu zostały wymienione części, tj:

1.SONDA LAMBDA - SONDA 2 BANK 1- 250,00

2 PŁYN CHŁODNICZY WRAZ Z ODPOWIETRZENIEM POJAZDU- 55,00

3 ZBIORNIK WYRÓWNAWCZY PŁYNU CHŁODNICZEGO- 144,00

4 O-RINGI WTRYSKIWACZY BENZYNOWYCH- 45,00

5 MAGISTRALA WODNA NA SILNIKU- 30,00

6 TERMOSTAT WTAZ Z OBUDOWĄ I CZUJNIKIEM

TEMPERATURY(ZINTEGROWANY)- 130,00

7 SONDA LAMBDA - SONDA 1 BANK 1- 122. 00

8 PRZEPŁYWOMIERZ MASOWY POWIETRZA- 250,00

9 FILTR POWIETRZA Z WYMIANA- 27,00

10 CZUJNIK TEMPERATURY PRZY WEJSCIU DO CHŁODNICY- 55,00

11 ŚWIECE ZAPŁONOWE Z WYMIANA- 95,00

Po odbiorze auta, mechanik powiedział, że po resecie ECU trzeba przejechać trasę 500km aby mapa się ustabilizowała. Mechanik stwierdził po diagnostyce, że czas wtrysku był 26 i po robociźnie zszedł do ok. 10, przy czym teraz auto spala ok. 40l/100km, potężnie dymi na biało, przy dodawaniu gazu pojawia się czarna chmura dymu, brak ubytków oleju i płynu chłodzącego, nie zauważyłem też spadku mocy silnika, samochód często trzęsie na jałowym i dalej ma falujące obroty na biegu jałowym przy 850-1000. Po przełączeniu na gaz auto od razu gaśnie chyba że trzymam nogę na gazie, wtedy nie gaśnie i nie dymi. W serwisie powiedzieli też że auto dostaje zbyt bogatą mieszankę.

Drugi mechanik po wstępnej rozmowie bez oględzin stwierdził. że jest to uszczelka pod głowicą lub wtryski, natomiast jak mówiłem wcześniej, nie zauważyłem spadku mocy silnika, nie ma też oleju w płynie chłodzącym, a na pierwszym serwisie powinni to zauważyć jeśli coś by się z tym działo.

Proszę o poradę, bo jeśli mam za każdą wizytę u mechanika płacić po 2 tys. to wolę otrzymać opinię tutaj od znawców :D

Edytowane przez vGTSv
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trochę nie na temat ale zamiast szukać kolejnego mechanika powinieneś wezwać osobę która zepsuła Ci auto (pierwszy mechanik) do naprawy. :mrgreen:
Opublikowano
Niby tak powinienem ale chcę zapoznać się z Waszą poradą i opinią, zanim złoże konkretną reklamacje do nich, bo kto wie czy gorzej nie zrobią :lol:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po pierwsze jedź do mechanika po stare sondy i przepływomierz bo pewnie jakieś zamienniki ci pozakładali które są gówno warte (wièkszość pewnie była sprawna). Po drugie podepnij go pod inpe.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po pierwsze jedź do mechanika po stare sondy i przepływomierz bo pewnie jakieś zamienniki ci pozakładali które są [bAD] warte (wièkszość pewnie była sprawna). Po drugie podepnij go pod inpe.

Też pomyślałem o przepływce.

Jakiej firmy założyli?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Ja podziwiam za odwagę kupić przeszło 20 letniego gruza :lol: i to jeszcze z gazem to proszenie się o kłopoty, i drenaż kieszeni jeśli nie znasz się choćby na podstawach mechaniki.

Weź jakoś ogarnij to auto i sprzedaj bo pewnie będzie ciągle coś i kup sobie jakąś corsę, fiestę. Albo szukaj perełki za podwójną cenę rynkową ale nie wróżę dużego powiedzenia.