Skocz do zawartości

[E90][320d][2005] Śilnik stuka po zgaszeniu, rozgrzany.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Dziwny problem się pojawił, na trasie po pokonaniu ok 600 km gdy zgasiłem silnik, oczywiście po odczekaniu zauważyłem dziwne stukanie.

Gdy wróciłem już do domu (kolejne 300km) sytuacja się powtórzyła.

Na drugi dzień podjechałem na myjnie dosłownie 800 metrów, nic się nie wydarzyło. Później moja kobieta jechała samochodem ok 10 km, jak wróciła mówiła że "znów stuka". Wsiadłem więc w auto, zrobiłem 2-3 kółka wkoło bloku, gaszę nic nie stuka.

Wczoraj moja kobieta po przejeździe znów 10 km zauważyła że stuka i zrobiła nagranie które wrzuciłem na yt.

Wniosek, dźwięk stukania pojawia się tylko wtedy kiedy samochód ma rozgrzany silnik. Czy ktoś może się domyśla co to może być? Niestety akurat jest długi świąteczny weekend ,więc ciężko z podjazdem do mechanika, i zastanawiamy się czy bezpiecznie jest jeździć samochodem, czy zaraz nam nie zgaśnie podczas jazdy.

Dodam że jest to silnik 320d z 2005 roku moc 163 KM

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kazdy stuk tlokowo korbowy jest zly dla silnika i zawsze odradza sie jazde. Tutaj wyglada na uszkodzenie wtryskiwacza.