Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Wiecie może gdzie wejść w bimmercode w expert mode aby aktywować automatyczne składania lusterek z pilota.

Szukam po necie ale nie mogę nic znajść.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A nie ma tej opcji bez experta, w module FRM?

"Fold mirrors with convenient closing" czy jakoś tak.

Bimmercode chyba nie ma opcji zmiany czasu trzymania przycisku, żeby się szybciej składały, więc trzeba trzymać chyba koło 2 sekund.

Carly ma taką możliwość.

Tu masz wszystkie opcje, jakie możesz przesyawić bez szukania w EXPERT

https://www.bimmercode.app/cars/e87/

Opublikowano

W normalnym trybie nie ma. Jak przyciskam dłużej zamykanie to zamykają mi się okna i szyberdach. Lusterka z przycisku chodzą tego wewnętrznego.

A w expert pewnie to będzie. Tak jak znalazłem język polski dla idrive. Lecz tam pasuje juz wiedzieć co się zmienia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To szukaj opcji w NFRM

ASP_KOMFORT_EINKLAPP - W FRM 3. Zobacz czy masz w tym miejscu 00340D0B

SPIEGEL_KOMFORT_EINKLAPP - W FRM 2 i w FRM 1 zobacz w 00341408

Czasami trzeba też w CAS zrobić na aktive

KOMFORTSCHLIESSUNG_FB

Nie chce mi się iść do auta, ale popatrz to jest pod adresem 00300202

Trochę uzupełniłem informację. Daj znać czy masz to pod tymi adresami w bimmerCode

Opublikowano

Sprawdziłem i chyba wiem skąd ten problem w menu CAS mam na aktive KOMFORTSCHLIESSUNG_FB

Natomiast do menu FRM nie wejdę bo mam error.

W bimmer toolsie mam błędów w tym module ale wejść nie mogę by go kodować.

• 617f030494a06.jpg

• 617f02f9918f8.jpg

Doczytałem na necie że mogę miec moduł z wadą oprogramowania które były między 2007 a 2013 i aplikacja go blokuje sama w sobie aby go nie kodować bo dojdzie do awarii.

Opublikowano

To lepiej go nie ruszam bo wszystko dziala.

A przy wymianie na nowszy wystarczy zakodowac vin i bedzie dzialal. Czy trzeba wszystkie opcje ogarnac

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma nowszego. FRM3 to ostatnia wersja. Z tego co wiem uaktualniajac firmware FRM3 minimalizujesz szanse na uwalenie no i zyskasz opcję obsługi przez bimmercode.

Jeżeli ci padnie to przestaja działać okna oraz światła. Jest do naprawy po wyjeciu z auta i wyslaniu do kogos kto ma programator. Jak kupisz drugi to oczywiscie niezbędne jest zakodowanie pod twoje auto. Rzadko kiedy wszystko dziala poprawnie, bo modul musiałby być z pidobnie wyppsażonego auta.

Opublikowano
Czyli najlepiej by było znajść gościa co gdzieś w okolicy krakowa by wgrał aktualizacje oprogramowania do niego.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli nie masz doświadczenia to tak.

Mozesz tez to zrobić sam. Do FRM wystarczy kabel KDCAN i program winkfp. Tu masz opis co i jak.

https://piros365.wordpress.com/2017/10/17/how-to-use-winkfp-to-flash-frm3/

Przy programowaniu trzeba podłaczyć auto pod zasilacz, albo pod drugie auto, żeby zasilanie noe spadło, bo uwalisz FRM.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Programowanie frm nie naprawi go. Nowy wsad tylko i wylacznie na stole.
Opublikowano

Aktualnie mam takie oprogramowanie

Poziom integracji fabryczny - E89X-09-12-512

Aktualny poziom integracji - E89X-10-12-503

I chyba znalazłem najbardziej aktualny to - E89x-18-07-520

Macie gdzieś jakaś historie aktualizacji czy cos takiego.

Opublikowano

Udało się zrobić update wszystkich modułów w aucie w tym FRM3, od razu zakodował mi Pan składanie lusterek jak się przytrzyma dłużej zamykanie na pilocie.

No i bimmercode w końcu wchodzi bez problemu.

Pan również z Krakowa który mi wgrywał aktualizację naprawia też te moduły

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Składanie lusterek z kluczyka mozesz zakodować tak że będa skladały się

- od razu po wciśnięciu przycisku zamykania drzwi, w tej samej chwili.

- po przytrzymaniu krótko, czyli po 0,5 sekundy

- po przytrzymaniu długo, czyli chyba 3 sekundy.

Czyli koleś tylko uaktualnil soft, żeby bimmerCode działało, czy kombinował coś więcej z FRM?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
samo programowanie nie spowoduje ze zadziala bimmercode. musial robic na stole. druga sprawa, ze bimmercode jest specyficzny. czesto kwalifikuje jako uszkodzony sprawny frm, ktory ncs normalnie sie koduje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co wiem to każdy zakoduje sie, tylko, że to może być ostatni raz :lol: po necie krąży tyle informacji, że ciężko ogarnąć, gdzie jest prawda, dlatego dopytuje.
Opublikowano
Składanie lusterek z kluczyka mozesz zakodować tak że będa skladały się

- od razu po wciśnięciu przycisku zamykania drzwi, w tej samej chwili.

- po przytrzymaniu krótko, czyli po 0,5 sekundy

- po przytrzymaniu długo, czyli chyba 3 sekundy.

Czyli koleś tylko uaktualnil soft, żeby bimmerCode działało, czy kombinował coś więcej z FRM?

Nie chciałem aby za każdym razem od razu się zamykały, chodzi o zimę, wolę np przytrzymać wtedy zamykają się szyby oraz szyber i lusterka.

Opublikowano
samo programowanie nie spowoduje ze zadziala bimmercode. musial robic na stole. druga sprawa, ze bimmercode jest specyficzny. czesto kwalifikuje jako uszkodzony sprawny frm, ktory ncs normalnie sie koduje.

FRM działał mi cały czas bez problemu tylko bimmercode go uznawał za uszkodzony dlatego nie mogłem w niego wejść, gość go zczytał zaktualizował nowe oprogramowanie i tyle. Powiedział że jak sie uwali to go zrobi albo wyciągnąc i podjechać albo przyjechać samochodem bo w tych modeleach świecą się swiatła cały czas i nie działają kierunki hehehehe

Opublikowano
Z tego co wiem to każdy zakoduje sie, tylko, że to może być ostatni raz :lol: po necie krąży tyle informacji, że ciężko ogarnąć, gdzie jest prawda, dlatego dopytuje.

To już nie wiem zresztą ja tam jak coś znajdę ciekawego to zakoduje jak padnie to mi zrobi go :) Bez stresu.

Zresztą jak go aktualizował pytał się czy mam dużo czasu bo może padnąć i go będzie musiał wyciągać :), ale poszedł bez problemu.