Skocz do zawartości

Problem z odpalaniem BMW E46 318i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jest to mój pierwszy post więc nie wiem czy w dobrej kategorii mianowicie posiadam BMW E46 318i 2005r.

Od jakiegoś czasu mam pewny problem, samochód odpalał normalnie, aż raz pojechałem do pracy i po pracy już nie odpalił.

Po kilku dniach przyjechał mój brat podłączyłem pod kable sukces odpalił. Później następnego dnia rano odpaliło bez problemów lecz znów w pracy nie odpaliło... Zadzwoniłem po lawetę sprowadziłem je pod dom podladowalem Aku. Co prawda nie do końca bo chciałem sprawdzić czy odpali, i odpaliło... Ale tylko raz, później i do teraz zero odpowiedzi samochód kręci normalnie, cewki wymieniłem (myślałem że to może być przyczyną ponieważ jedna była pęknięta) ale dalej tak samo, możecie mi coś doradzić ? Potrzebuje samochodu do dojazdów do pracy także muszę je jak najszybciej naprawić ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może by tak sprawdzić błędy? Objawy, których nie opisujesz zbyt dokładnie, mogą wskazywać na czujnik położenia wału. Podczas odpalania wejdź w ukryte menu, test 7.2 i patrz czy jest wskazanie z czujnika, ewentualnie zwróć uwagę czy obrotomierz rusza się gdy nie chce odpalić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyjmij filtr powietrza, niech ktoś kręci rozrusznikiem a ty psiknij w dolot jakimś autostartem, jak zapali to będzie wiadomo że problem z paliwem, jak nie to z zapłonem. Po za tym tak jak Maniek proponuję sprawdzić błędy!
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Wczoraj samochód odpalił, dziś do pracy też... Zobaczymy jak będzie po pracy wyjąłem pompę paliwa i ona działa, najprawdopodobniej będzie problem z filtrem paliwa, ale już mam zamówiony jutro powinien przyjść, w razie czego będę informował :) Może komuś na przyszłość się przyda
Opublikowano
Jakieś inne objawy zaobserwowałeś? Ja też mam ten problem tylko występuje on raz na parę miesięcy, będę wymieniał czujnik położenia wału korbowego ponieważ u mnie są jeszcze dodatkowe problemy, takie jak przydławianie auta przy hamowaniu do zera, większe spalanie i chociażby "upośledzona" reakcja na gaz.
Opublikowano
No ci powiem, że przyszedł mi dziś filtr jeszcze nie zdarzyłem go zmienić, o dziwo samochód do dziś jeździł bez zarzutów aż do teraz ... Na zjeździe z autostrady nagle stracił moc i zgasł i ponownie nie odpalił ... Jutro będę chciał spróbować odpalić na zimno może, coś zadziała i jak nie to wymiana filtra mnie czeka i zobaczymy co dalej miejmy nadzieję że to pomoże, też co prawda obstawiałem czujnik wału, ale po tym jak zobaczyłem że na listwie wtrysków nie ma paliwa to moje podejrzenia poszły w inną stronę. Ale sam już nie wiem jutro będę dalej próbował
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyjmij filtr powietrza, niech ktoś kręci rozrusznikiem a ty psiknij w dolot jakimś autostartem, jak zapali to będzie wiadomo że problem z paliwem, jak nie to z zapłonem. Po za tym tak jak Maniek proponuję sprawdzić błędy!
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)