Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie. Wczoraj sprawdzalem osprzet paska klinowego i zauważyłem że guma kola pasowego jest dziwnie miękka. Kolo corteco zakladane 2 lata temu, przelatane 23 tys i nie wiem czy tak ma byc czy to jakaś lipa. Prosze o ocene. Dzięki

Opublikowano
W temacie kół pasowych to niedługo będę ekspertem. Moje jeszcze oryginalne aż tak nie lata a zaczęło paski ciąć i piszczy. Dla mnie to śmietnik, dziwne, że po takim przebiegu padło. Jakieś inne objawy masz? Ja zawsze się śmiałem z tych co kupowali w aso za 1600 zł, ale nawet najlepszy zamiennik się rozwala z tego co widać. kto ma prawie 20 letnie e60 ten się w cyrku nie śmieje :)
E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano
Może w środku się rozwulkanizowała, nie wiem czy to dobra analogia ale czasem na gumkach sworzni guma jest tak miekka ze starości, że rozlatuje się pod palcami.
E36 M54b25 - Drift&Fun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To koło to już śmieć.

Czy właściwie dobrałeś pasek napedu klimatyzacji ELAST?

Jego niewłaściwy dobór zabije koło bardzo szybko.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kurde co z tymi kołami właśnie się porobiło.

mam u siebie nowe corteco... założone nie wiem... pół roku temu... a i tak jakieś takie buczenie słyszę co jakiś czas... wk mnie to strasznie.

niedawno pojawił się wątek moda, gdzie ludzie przekładają koło z e39.

ponoś jest inaczej konstrukcyjnie ogarnięte i daje radę, tylko należy zmienić pasek na 5pk.

zobaczę jak to dalej będzie u mnie..

mówię o silniku M57 - nie wiem czy N47 ma takie samo koło ale jeśli jest jeden pasek to raczej nie.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano
No to Pany jakie te kolo w koncu kupic ? Tylko tak ori mija sie. Celem do tak starego auta a corteco to gówno. Moze sasic a moze jeszcze lepiej hart ?
Opublikowano
Każdy chwali lub nie to co ma, raczej nikt nie miał kół kilku firm. Jeśli nie corteco, to może Conti w podobnej cenie? Ludzie podobno jeżdżą też na kołach Hart, ale więcej jest negatywnych opinii o nich.
E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano

No dokładnie tak. Ale ! Ja jeżdżę na corteco i nie chwalę bo to g... Musze wymienic i naprawdę nie mam pojęcia co kupic. Pewnie sa ludzie na forum którzy zakładali kola dayco albo skf lub jeszcze cos innego. Fakt faktem co bym nie kupil trzeba je kontrolowac co rok i w razie w od razu odsylac na reklamacje bo jak se przypomne jak to kazdy mi 2 lata temu doradzalal bierz corteco bedziesz zadowolony to mnie aż od srodka sciska ku...ca

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja popylam na febi bilstein 2 rok.

Az kurde zrobie mu inspekcje wizualna z ciekawości.

Sprzedam łączniki stabilizatora do bmw e60 FEBI.
Opublikowano
Moje corteco wizualnie wyglada jak z fabryki, dopiero po zdjęciu paska lata cale na boki co widac na moim filmie. Wlasnie zamowilem najtańsze jakie bylo dostepne czyli hart, gwarancja jest 2 lata także mam to w czterech literach
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, szukam pomocy odnośnie koła pasowego BMW e60 520d 2007r

Wymieniłam koło już 3 raz, niestety koło znowu dostało luzu i ma dziwne drgania plus ciągle zrywający się pasek klimatyzacji

czy miał ktoś już taki problem ? :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak tak to szukaj w osprzęcie a nie w kole.

Coś nie działa płynnie.

Może to ta klima ?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Witam ja mam nowe kolo pasowe corteco start stop za 530 pln i jest super.

Dam wam jedynie taka radę, ze patrzcie czy dany egzemplarz kola pasowego corteco jest wyważony czy ma nawiercone dziury.

Sa egzemplarze bez nich niewyważone i takie tez kupilem i dalem do mechanika i mechanik mi kazał jechać oddać i dali mi takie samo ale wyważone z dziurami nawierconymi.

Mechanik mi powiedział że to niewyważone będzie robić duże wibracje i szybko złapie luzy i pęknie guma.

Opublikowano
Ktoś pisal ze kupuje kolo pasowe hart firmy. Ono padnie po pol roku. Do e60 jedynie oe bmw kolo pasowe albo corteco zamiennik. Te tanie padaja jak muchy.