Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, czy ktoś z użytkowników zmieniał analogowe tarcze licznika w F10 z mph na km? Jest to szczegół, nie mający wpływu na jazdę ale tak mam, że lubię jak wszystko w samochodzie jest jak należy. Na rynku znalazłem tylko jedną firmę, która oferuje tarcze do wymiany i na youtube jest instrukcja jak to samemu wykonać. Generalnie wygląda to na szybką i skuteczną operację. Czy ktoś z was przeprowadzał samemu tą czynność? Kupił te tarcze? Mogę prosić o opinię na temat tego produktu? Jest jeszcze opcja zakupu używanego licznika od diesla i przełożenia tarcz, z tym, że problemem staje się tarcza wskazania temperatury cieczy. Dlatego skreśliłem tą możliwość.
Opublikowano
Opcja kupna od benzyny to spory koszt. Takie liczniki są drogie i jeszcze trzeba go przeprogramować z tego co wyczytałem. Zmiana tarcz to pół godziny pracy. Chciałbym jednak opinii kogoś kto to robił, bo w necie są dostępne filmy i instrukcje tylko wrzucone przez producenta tarcz. Mam przypuszczenie, że zdjęcie i ponowne założenie wskazówek może być jednak problematyczne.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przeanalizowałem cały temat i wygląda to niekolorowo. Generalnie licznik, który mam działa wzorowo. Pełne polskie kodowanie itd. Mankamentem, który mnie osobiście jako pedantowi samochodowemu spędza sen z oczu są te nieszczęsne mile i farenhaity.

1. Opcja zakupu nowego licznika od europejskiej benzyny - graniczy z cudem, a jak już coś jest to cena rynkowa :).

2. Wymiana na licznik rozszerzony - Hmm, jest to opcja ale naczytałem się rożnych komentarzy, że coś nie działa potem, że błąd tempomatu itd. Po za tym ceny od 700 - 4500 nie wiem o co chodzi z takim rozstrzałem.

3. Wymiana tarcz - z pozoru proste, tanie i przyjemne aleee, no właśnie. PODZIAŁKA okalająca tarcze nie koreluje z wartościami na tarczy, bo jest pod mile. Widziałem takie liczniki po wymianie i wygląda to tragicznie.

Pozostaje jeździć jak jest.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przeanalizowałem cały temat i wygląda to niekolorowo. Generalnie licznik, który mam działa wzorowo. Pełne polskie kodowanie itd. Mankamentem, który mnie osobiście jako pedantowi samochodowemu spędza sen z oczu są te nieszczęsne mile i farenhaity.

1. Opcja zakupu nowego licznika od europejskiej benzyny - graniczy z cudem, a jak już coś jest to cena rynkowa :).

2. Wymiana na licznik rozszerzony - Hmm, jest to opcja ale naczytałem się rożnych komentarzy, że coś nie działa potem, że błąd tempomatu itd. Po za tym ceny od 700 - 4500 nie wiem o co chodzi z takim rozstrzałem.

3. Wymiana tarcz - z pozoru proste, tanie i przyjemne aleee, no właśnie. PODZIAŁKA okalająca tarcze nie koreluje z wartościami na tarczy, bo jest pod mile. Widziałem takie liczniki po wymianie i wygląda to tragicznie.

Pozostaje jeździć jak jest.

Auto za 60k jak nie wiecej...

Za 3k kupisz 6WB i bedzie cacy.

Opublikowano
@luk_byd ja jestem przedstawicielem starszego pokolenia, które było wychowane w głębokim socjalizmie. Nauczono nas pracy i szacunku dla pieniądza. W zasadzie wszystko co potrafię zrobić samemu, robię sam. Drugą sprawą jest estetyka i umiłowanie piękna. Dla mnie samochód musi mieć ZEGARY, a nie ciekłokrystaliczny LED. Podświetlane zegary w efekcie 3D z klasycznymi wskazówkami wyglądają naprawdę ładnie, natomiast ciekłokrystaliczny LED jest dla mnie bezdusznym odbiciem jakiejś gry komputerowej. Także sam widzisz, że wydać 3k i wsadzić do tego samochodu telewizorek zamiast zegarów, to zwykła PROFANACJA piękna i rozrzutność. :wink:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ja wymieniałem w F10 tarcze licznika można kupić na Allegro BMW F01 F02 F06 F07 F10 F11 F12 F18 F25 - MPH-km

od. Mo Man - 99,3% pasuje wszystko .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli masz najuboższy licznik to tak czy siak warto zmienić na licznik 6WA. Analogowy z szerokim wyświetlaczem na dole. Dodatkowo mamy dwa kolory podświetlenia, biały w dzień, bursztyn w nocy. Najuboższy licznik za dnia nie ma podświetlanych cyfr analogowych wskaźników