Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki

Właśnie sprawdzone i disa a konkretnie silniczek w niej.

Disa zamiennik wymieniona w tamtym roku już umarła.

Teraz już wiem że tylko ori. tak jak czujniki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zestawy naprawcze do tego są z aluminiowymą klapką na metalowej ośce. Sprawdź tylko czy zawór podciśnienie trzyma. (jeśli to to samo co w e39 w tym silniku.
Opublikowano
O zestawach naprawczych słyszałem ,tylko że mechanik powiedział mi że sama klapka jest ok., ale jest tam też silniczek który nie reaguje, próbował nawet przez program go ruszyć i nic.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten "silniczek" działa tak, że trzeba najpierw podciśnienie zrobić w komorze (klapa się zamyka), on tylko zwalnia zaworek i klapa się otwiera. Zobacz, czy w ogóle rusza - zanim odpalisz chyba powinna być otwarta po nocy, a jak odpalisz klapa powinna się zamknąć i znowu po dodaniu gazu otworzyć o ile mnie pamięć nie myli. Widać to było ładnie bo całe ramie na wierzchu było.

Ale to moje doświadczenia z tego silnika w e39, może w e60 coś się pozmieniało. Jak faktycznie nie działa no to wymiana. Miałem 2 silniki M54 i u mnie problem był w obu z klapą która się wyrabiała i z uszczelką która parciała. Jak lewe powietrze leci, to też nie będzie podciśnienia, żeby klapa ruszyła, ale wtedy zazwyczaj też towarzyszą błedy o wypadaniu zapłonu, mieszance i sondach.