Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio wymyłem samochód!

I nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie to, że potem spadł deszcz!

I to też nie byłoby takie złe, gdyby nie fakt, że postanowiłem ten deszcze usunąć takim zbierakiem gumowym do czyszczenia szyb z wody...

...po oczyszczeniu szyb wpadł mi do głowy genialny pomysł - "wytrzyj Andrzej również resztę" - czemu nie?

Zgodnie z przewidywaniami mądrzejszych ode mnie - piasek i inne drobne zanieczyszczenia zrobiły swoje - powłoka lakiernicza ciekawie nie wygląda. Mnóstwo drobnych rysek na dachu, masce, klapie, z boku...innymi słowy - jestem zachwycony.

I tu moje pytanie do Was - co teraz?

Czy pasta K2 TEMPO + polerka 600 obr/min załatwi sprawę?

Czy macie może własne sposoby na drobne rysy? Jakie produkty faktycznie mogą pomóc?

radocha z jazdy!
Opublikowano
bez problemu do zrobienia samemu pod domem , pod warunkiem że ten deszcz to nie była burza piaskowa :)

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
...albo poszukaj w dorym sklepie kosmetyków z serii TURTLE WAX :cool2:

Akurat seria Turtle Wax to przereklamowane, nic nie warte specyfiki. Sporo kosztują a efekt marny. Lepsze od tego T-Cut'a jest mleczko koloryzujące Motip. Lepiej kup profesjonalene środki, jak ktoś wyżej pisał Farecle G3 lub mleczko 3M. Pasta Tempo też powina wystarczyć lub AutoMax (mocniejsza).

Opublikowano

do szybkiego,ręcznego,usunięcia tych rysek najlepsza dla ciebie będzie pasta tempo,

co do mleczka koloryzującego to jest dobre ale nie na metalik,bo metalik na ostatniej warstwie ma bezbarwny klar i efekt by był taki jak byś chciał nadać kolor szybie,

używałem długo mleczka i auto po jakimś czasie zmieniło odcień teraz kupiłem preparat do renowacji i konserwacji metaliku i sporo razy musiałem machać ściereczką aby przywrócić oryginalny odcień.

Opublikowano
Ale T-CUT też jest do metalicu.Ja używałem na swojej zaraz pokupnie T-CUT zwykłego bo został mi po POLONEZIE i normalnie super sprawa,zadnych efektow ubocznych,wchodzi w małe rysy i je tuszuje.Wcale nie zmienia koloru lakieru tylko Ci go odnawia,ale TEMPO lepiej odnawia,T-CUT za to tuszuje rysy wchodząc w nie i delikatnie usuwa je.
Opublikowano
Farecla do najlepszy pomysł, ale jeśli nie robiłeś nigdy polerki maszynowo to może lepiej nie próbuj :mrgreen: Duuużo cierpliwości potrzeba, duuużo wolnego czasu. Poza tym uważaj zebyś nie "przepolerował" i uważaj abyś nie pozostawił "kółek" po maszynie. Ja w kazdym razie robiłem to raz i wiecej nie bede :duh: Ok, to był golf III w niemetaliku...... :mad2:
Opublikowano
Moim zdaniem najlepsze sa kosmetyki 3M (wlasciwie jedyne "Aproved by BMW") i Autoglym. Na poczatek wiec umyj samochod jeszcze raz i wysusz ale specjalna sciereczka do zbierania wody :twisted2: Pozniej w zaleznosci o glebokosci rys uzyj Fine, Trizac lub Fast Cut Compound najlepiej maszynowo bo recznie nie uzyskasz takiego efektu i spedzisz pol dnia :hand:. Pozniej jeszcze z 2 razy Machine polish ( wygladza krawedzie rys, co powoduje ze promienie sloneczne 'glebiej" odbijaja sie od lakieru i uszkodzenia nie sa tak widoczne). Na koniec jesli jeszcze jak bedziesz mial ochote mozesz calosc przeleciec (ale nie koniecznie) Finishing Glaze (srodek zabezpieczajacy polysk). Calosc jest nawet w przypadku polerowania maszynowego strasznie czasochlonna - ok. 5-6h. Stosujac Compound uwazaj aby za mocno nie przycisnac maszyny bo dokopiesz sie do blachy :twisted2: podobnie staraj sie omijac wszelkie krawedzie i plastikowe elementy lakierowane. Wszelkie uszczelki i plastiki najlepiej okleic jakas tasma. Z kolei w przypadku Machine Polish'u nie przesadz z obrotami bo przypalisz lakier. Uwazaj jeszcze na jakiekolwiek naprawiane elementy - lakiernik doibiera lakier do koloru samochodu ktory jest juz w jakims stopniu wyplowialy a po polerce maszynowej kolor jest bardziej zblizony do oryginalu. Mam nadzieje ze pomoglem i milego polerowania zycze.
The ultimate driving machine
Opublikowano
Co do Tcuta jest zarowno do lakieru metalicznego jak i jednowarstwowego ale nie polecam bo niewiele robi a cizko zdejmuje sie go. Co do tutle wax ( czy jakos tak ) powiem to co juz bylo powiedziane - kicha. I rowniez nie polecam mleczek koloryzujacych typu Color magic do metalicow.
Opublikowano
Może turtlewax nie jest mistrozstwem swiata ale na pewno kilka razy lepsze od t-cut (uzywałem zarówno tego i tego). Kazdy lubi co innego ale ja na miescu właściciela podjechałbym do pożądnego lakiernika który zrobi to profesjonalnie i przywróci lakier do poprzedniego stanu
...tylko BMW
Opublikowano
Pracuje w multisalonie samochodowy jak "car valeter" wiec jesli macie jakies pytania dotyczace kosmetykow samochodowych to smialo mnie pytajcie :cool2:
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Skoro uzywanie mleczka koloryzujacego nie jest wskazane dla metalikow, to poradzcie czego uzywac w przypadku czarnego metalika w ktorym np na masce sa drobne uszkodzenia lakieru? Gdy woskowalem, wosk (koloru bialego) gromadzil mi sie w tych uszkodzeniach i nie dalo sie go wyciagnac - dlatego zaczalem uzywac mleczka koloryzujacego od T-CUT, ale moze macie jakies lepsze sposoby (pomijajac malowanie elementu zeby tych uszkodzen nie bylo :P )?
http://img166.imageshack.us/img166/6026/ichazq8.gif
Opublikowano
Skoro uzywanie mleczka koloryzujacego nie jest wskazane dla metalikow, to poradzcie czego uzywac w przypadku czarnego metalika w ktorym np na masce sa drobne uszkodzenia lakieru? Gdy woskowalem, wosk (koloru bialego) gromadzil mi sie w tych uszkodzeniach i nie dalo sie go wyciagnac - dlatego zaczalem uzywac mleczka koloryzujacego od T-CUT, ale moze macie jakies lepsze sposoby (pomijajac malowanie elementu zeby tych uszkodzen nie bylo :P )?

w kosmetykach do aut jest pełno specyfików do metaliku nie koloryzujacych, ostatnio testuję firmę K2 i jest dobra , jak przypomnę sobie nazwę to napiszę.