Skocz do zawartości

Niskie ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku N43 E91

Bini2244

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy i już szukałem na forum rozwiązania mojego problemu lecz nic nie znalazłem. Mianowicie w mojej E91 z silnikiem N43 2.0 143ps mam problem z niskim ciśnieniem oleju, wymieniany jakieś 500km temu, przed wymiana błąd nie wyskakiwał. Zalałem auto valvoline 5w30 książkowe 4,7l i wymieniłem filtr oleju. Po przejechaniu jakiś 10km w momencie kiedy auto już jest rozgrzane i stanę na postoju zapala się czerwona lampka, błąd ccid 212 co wskazuje na niskie ciśnienie oleju. W trakcie jazdy nie słychać panewek, na zimnym czy rozgrzanym silniku auto pracuje równo i cicho, obroty stoją w miejscu, nie falują. Chcecie Oli wskazuje prawidłową ilość oleju. Zastanawiałem się nad dolaniem jej jeszcze ze 0,5l. Dodam ze nie wiem jaki olej wcześniej był wlany. Przy wymianie nie było widać opiłków metalu w starym oleju. Jedynie podczas dodawania gazu słychać lekki stuk. Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem w silniku N43?

• Zasłużeni forumowicze

To slabo szukales. Kilka tematow znalazłem w 10 sekund. Juz nawet wpisujac w google kontrolka cisnienia n43 wywala kilka tematow z tego forum.

Np

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=323812

🙃🙃

Czyli z tego co tam wyczytałem przyczyna może być zawór hydrauliczny wraz z czujnikiem. Musiałbym udać się do mojego mechanika na kompa po krótkiej jeździe żeby odczytać jaki błąd wywala dokładnie bo z ccid niewiele się dowiem. Bo tak jak pisałem zapala się jak stanę w trakcie jazdy. Zapali się kontrolka, zgadze silnik, odpalę i można jechać dalej aż do następnego skrzyżowania bądź świateł albo punktu docelowego. Silnik ani nie szarpie ani nie traci na mocy, po prostu nic się nie dzieje. Jeszcze myślałem nad uszczelka pokrywy zaworów bo cieknie z niej trochu i widać ze jest do wymiany.