Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam w e91 2010 nie mam wyjścia na tzw. czincze RCA a chce założyć subufer i wzmacniacz. Zamówiłem konwenter RCA lecz nie wiem gdzie by można było się nim wpiąć np. w prawy i lewy tylni głośnik lecz nie wiem które przewody prowadzą do tych głośników. W aucie nie mam fabrycznego wzmacniacza tego z tyłu po lewej stronie nad błotnikiem który jest w niektórych bmw. Chyba ze macie inny pomysł jak wykombinowac wyjscie na wzmacniacz, w wzmaku nie mam wejscia hi input. Pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nawet jakbyś miał fabryczny wzmacniacz ten o którym piszesz to nic to nie da bo dźwięk i sterowanie leci światłowodami . Nie przypominam sobie by ori radia miały jakieś wyjścia typu cincz . Pozostaje brać sygnał z głośników . niektóre wzmacniacze posiadają taką opcję .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak bylby ori wzmacniacz to byloby latwo. Sygnal po swiatlowodzie leci od radia do wzmacniacza, od niego juz analogowo, po kablach. Tutaj pozostaje laczenie do kabli glosnikowych.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak masz bazowe audio (bez wysokotonowych głośników) to musisz przekodować audio do hifi, wtedy pobierasz sygnał który idzie z radia do subwoofera i drzwi i wzmacniasz przez wzmacniacz. Jak zabierzesz sygnał do głośników to musisz je wtedy zasilić ze wzmacniacza. W zupełności wystarcza wymiana tych subwooferów które są pod siedzeniami na lepsze, np. z wersji Harman Kardon. Moim zdaniem nie trzeba pakować dodatkowego suba żeby uzyskać fajny bas.

Przewody biegną z radia tunelem środkowym potem skręcają przed fotelami do progów i potem do drzwi i do subwooferów. Jak odkręcisz osłony subwooferów i zdejmiesz osłony progów to się do nich dobierzesz. Nie pamiętam już dokładnie ale chyba niebiesko brązowy i niebiesko czarny, zobaczysz na wtyczce od subwooferów.

Pod tylne głośniki się nie wpinaj bo mają ograniczone pasmo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Twoja decyzja, będziesz wzmacniał bas z jednego kanału. Jeśli chcesz to zrobić pro na jednym subwooferze to tylko przez jakieś dsp trzeba puścić sygnał z dwóch kanałów i wypuścić jeden kanał na wzmocnienie suba.