Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

pacjent 530i. Przy mocniejszym depnięciu na gaz czuć regularne „zrywanie” mocy? Falowanie? Przy wolniejszym przyspieszaniu nie czuć tego. Na filmiku nagrałem zegary sportowe, na których widać dokładnie o co chodzi.

Dodam, że komputer wyświetla błąd 130715 (wałek rozrządu utknął).

Ktoś spotkał się z podobny problemem? Co może być przyczyną?

Opublikowano
Miałem ostatnio coś takiego w innym silniku - n13, ten sam błąd. Nie było żadnych istotnych objawów, ale błędy wywalało (także na drugim wałku). Wymiana oleju i jak ręką odjął. Pewnie masz 0W30 i do tego rozrzedzony benzyną, wymień na 5W30 albo nawet 40.
Opublikowano
Samochód o którym mowa mam zamiar dopiero kupić, olej wymieniany w ASO (raczej 5W30) i według komputera (co prawda za 1k km zbliża się olejówka). Z innych źródeł dowiedziałem się, że to nastawnik VANOSa.
Opublikowano
Samochód o którym mowa mam zamiar dopiero kupić, olej wymieniany w ASO (raczej 5W30) i według komputera (co prawda za 1k km zbliża się olejówka). Z innych źródeł dowiedziałem się, że to nastawnik VANOSa.

Może być zawór, może być sam VANOS. Może być zużycie, może być zanieczyszczenie, może być za niskie ciśnienie lichego oleju. Ja już się za zaworem rozglądałem, ale jak mi wyskoczył także drugi to mnie zastanowiło, że akurat obydwa siadły w tym samym momencie? W przyczynach tego błędu BMW podaje m.in. niski poziom oleju (nie był niski) ale i tak miałem wymieniać, więc się wyjaśniło. Sprzedający niech wymieni i napisz czy to coś dało, bo sam jestem ciekaw.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie rozumiem czemu martwisz się błędem w samochodzie, który chcesz kupić. Dogadaj cenę auta, minus koszt naprawy po fachowej diagnostyce problemu. Logika podpowiada, że auto na tyle świeże co G3x powinno raczej jeździć bez zastrzeżeń, kiedy rozważa się jego zakup. Czemu sprzedający nie może usunąć problemu ?