Skocz do zawartości

N47 sprawdzenie EGR

BAKLAZAN

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z szarpaniem podczas zmiany biegów na niskich obrotach do 1800 zwłaszcza 2-3. Problem występuje zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku.

- brak jakichkolwiek błędów w jakimkolwiek sterowniku w aucie.

- ciśnienia i czasy w skrzyni wzorowe.

- przebieg 140k w pełni potwierdzony.

- olej w skrzyni wymieniony.

- korekcję wtryskiwaczy wzorowe.

- diagnostyka podczas jazdy wyklucza: przepływkę, wszelkie ciśnienia czy nawet prędkości kół.

- EGR podczas przyspieszenia pracuje prawidłowo, po zmianie biegów w każdym przypadku zamyka się prawidłowo o kilka %

- przy zmianie biegów w wyższym zakresie obrotów od 1800 problemu brak.

- na sporcie i w manualnie zmieniając biegi również problemy występuje.

Czy istnieje możliwość jeszcze jakiejś diagnostyki EGR bez jego wyjęcia? Sprawdzenie podciśnień czy chwilowa jazda z odpiętymi? Adaptacja EGR?

Przy niższych temperaturach na zewnątrz szarpanie jest mniejsze. Czytałem że wtedy EGR pracuje w mniejszym zakresie.

2010, E90, brak xdrive, zf6

• Zasłużeni forumowicze

Nowy EGR????

Ostatnio coraz częściej słyszę , że nowe zamienniki WAHLER czy Pierburg nie działają prawidłowo. Kupno OE , podobno załatwia sprawę.....?

Zwróć również uwagę na przeplywkę , podobno istotny temat jeśli chodzi o dobór mieszanki paliwowo - powietrznej....

EGR nie był jeszcze wymieniony. Zazwyczaj szukam pełnych metod diagnostyki żeby nie pakować kasy na marne. W innym przypadku już by pewnie mechanicy robili skrzynie.

Jeśli chodzi o przepływkę to logi dynamiczne nie wykazują jakichkolwiek nieprawidłowości przy zmianie przełożeń. Sprawdzane również wykresy na żywo podczas jazdy nie pokazały nic co odbiegałoby od normy

Czy może zdjąć sama plastikową osłonę i zobaczyć jak pracuje to cięgno przy EGR?

Czy wtyczkę przy EGR można odpiąć nie powodując większych problemów oprócz konieczności usunięcia błędów? DPF przy chwilowej jeździe próbnej nie złapie zapełnienia na tyle dużego że będzie problem z wypaleniem?

• Zasłużeni forumowicze
Nowy EGR????

Ostatnio coraz częściej słyszę , że nowe zamienniki WAHLER czy Pierburg nie działają prawidłowo. Kupno OE , podobno załatwia sprawę.....?

Zwróć również uwagę na przeplywkę , podobno istotny temat jeśli chodzi o dobór mieszanki paliwowo - powietrznej....

No wlasnie... Dlaczego nowe nie dzialaja? Mialem pare i kazdy do zwrotu...

Po odpięciu EGR zmiana przełożeń jest szybsza, skrzynia

ogólnie szybciej pracowała. Na żadnym z trybów nie zauważyłem szarpania.

Po zdjęciu osłony plastikowej, cięgno od EGR chodzi bez żadnych oporów oprócz tego ze sprężyny.

Potestuje kilka dni zwłaszcza na zimnym silniku jak pracuje skrzynia przy odpietym EGR.

Zastanawia mnie poprawa przy odpietym mimo braku oporu na cięgle. Może szukać problemu w podciśnieniu?

• Zasłużeni forumowicze
EGR nie był jeszcze wymieniony. Zazwyczaj szukam pełnych metod diagnostyki żeby nie pakować kasy na marne. W innym przypadku już by pewnie mechanicy robili skrzynie.

Jeśli chodzi o przepływkę to logi dynamiczne nie wykazują jakichkolwiek nieprawidłowości przy zmianie przełożeń. Sprawdzane również wykresy na żywo podczas jazdy nie pokazały nic co odbiegałoby od normy

Czy może zdjąć sama plastikową osłonę i zobaczyć jak pracuje to cięgno przy EGR?

Czy wtyczkę przy EGR można odpiąć nie powodując większych problemów oprócz konieczności usunięcia błędów? DPF przy chwilowej jeździe próbnej nie złapie zapełnienia na tyle dużego że będzie problem z wypaleniem?

Przeczytaj komentarze....

Po zdjęciu plastikowej osłony mój wygląda jak nowy w porównaniu do tych na filmie. Sprawdzałem datę - pokrywa się z produkcją auta. Nie zauważyłem aby na postoju pracował skokowo czy się zacinał tak jak jest to pokazane. Bez dodawania gazu trzymał 16-17% według komputera.