Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Spotkała mnie wymiana UPG w M43TUB19 (dwa pęknięte zbiorniczki od ciśnienia). Po złożeniu, odpaleniu zalaniem cieczą chłodząca pali mi się cały czas żółta kontrolka poziomu cieczy chłodzącej. Idąc drogą dedukcji pomyślałem, że to wina czujnika więc wymieniłem czujnik na nowy ale problem nie ustał. Oczywiście poziom cieczy jest w prawidłowym stanie.

Z kwestii, które mogą mieć związek lub nie:

1. Temperatura trzyma pion lecz są momenty gdy wskazówka schodzi delikatnie w dół. Patrząc na OBC temperatura maksymalnie dobija do 80 a nie do 96 tak jak było wcześniej. Potrafi też zejść na ok.70 i wrócić na ok. 80.

2. Gdy nacisnę ten wąż co idzie zbiorniczka słychać syczenie w okolicy zbiorniczka. Wykonałem test szczelności układu (pompując 1.5bara) i nie ma żadnych wycieków. Profilaktycznie zamówiłem i czekam na korek oe 1.4bara.

3. Wąż od termostatu jest ciepły ale nie jest gorący więc pewnie termostat się nie otwiera.

Czy możecie podpowiedzieć od czego zacząć?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od wymiany termostatu bo temperatura jest za niska. Co do kontrolki poziomu może być tak że zawiesiła się tam kulka którą porusza się wzdłuż czujnika. Płyn nie wycieka jej do góry przez co pokazuje że plynu jest mało. Dlatego wymiana samego czujnika też nie pomogla

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki zbiornik masz? Często to on jest przyczyną.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź,

maniek21112
, zbiorniczek kupiłem od koleżki, używany ale oryginalny oe.

ziomekthx
,rozumiem że tak kulka jest w zbiorniczku tak? Odnośnie do termostatu, chcę kupić zamiennik firmy Behr w takim układzie. Coś słyszeliście o opiniach?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jest w zbiorniku to ona się dźwiga i czujnik ja łapie. Co do termostatu mówią że tylko oryginał. Osobiście mam oryginału i też jest dobrze. Jeśli chcesz kupić ten zamiennik to patrz żeby był made in germany . Podobno reszta szmelc

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano

ziomekthx

Będę szukał czegoś na znamy portalu lub na www.czescidobmw.pl. Oryginał masz tak? No ale mnie to dziwi bo przed wymianą UPG temperatura się utrzymywała na ok. 96st. Złośliwość rzeczy martwych...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oryginały ale dobre zamienniki też kupisz

Sprzedam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Macie całkiem inne silniki..w m57 behr może być oryginałem jeszcze, w m57n/m47n od dawna nie jest, tak jak w m52tu/m54. W Twoim m43tu do niedawna behr był oryginałem, zapytaj na czescidobmw gdzie jest produkowany, jak nie we Włoszech to będzie ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Co do informacji uzyskanej od czescidobmw.pl. Sprawa kształtuję się tak, że firma Behr jest najlepszym wyborem wśród zamienników. Ale z racji tego, że połączyli się z inną firmą jakość wyrobu trochę spadła.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli nie ma usuniętego logo bmw to nie ma sensu tego kupować, tylko oryginał.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL