Skocz do zawartości

Wzrost mocy przy odłączonym przepływomierzu powietrza.

bimmer39

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poczytałem trochę i coś mi się nie zgadza. Ostatnio kupiłem E39 3.0d 184km z uszkodzonym przepływomierzem powietrza. Przy zakupie przepływomierz był odłączony i auto zbierało się niesamowicie szybko. Gdy wymieniłem przepływkę i usunąłem błąd na kompie, auto miało delikatnie więcej mocy, ale to nadal nie to samo, co przy odłączonym przepływomierzu. Dodam, że wymieniłem na oryginalną część BOSH'a. Normalnie auta przygasają, dławią się (jak czytałem inne tematy z odpiętą przepływką), a moje auto nabiera sporej dynamiki... Różnica jest na poziomie nawet 20%. Skąd wynika ten duży przyrost mocy? Edytowane przez bimmer39

Auto 99 pewnie soft też. Przepływomierz po lifcie wymaga aktualizacji DDE. Poza tym odłączenie przepływomierza niesie za sobą bardzo sporo zmiennych i wiele czujników przyjmuje określone wartości. Wyłączony EGR, ciśnienie w kolektorze, dawkowanie wtryskiwaczy, ciśnienie na listwie. Podłączenie przepływomierza a jeśli to nie wina sterownika i jego softu, zapewne wskazuje na któryś z tych problemów - trzeba szukać.

Auto 99 pewnie soft też. Przepływomierz po lifcie wymaga aktualizacji DDE. Poza tym odłączenie przepływomierza niesie za sobą bardzo sporo zmiennych i wiele czujników przyjmuje określone wartości. Wyłączony EGR, ciśnienie w kolektorze, dawkowanie wtryskiwaczy, ciśnienie na listwie. Podłączenie przepływomierza a jeśli to nie wina sterownika i jego softu, zapewne wskazuje na któryś z tych problemów - trzeba szukać.

W tym rzecz, że EGR. ciśnienie w kolektorze jest jak najbardziej poprawne. Co do listwy i wtrysków na 90% nie ma żadnych zastrzeżeń, bo były sprawdzane na kompie, 0 błędów

Jak mam podłączony przepływomierz auto normalnie jeździ na 184km, po wypięciu przepływki jeździ jakby miało 220km... Możliwe jest, że jest chip, który działa jedynie gdy nie jest podłączona przepływka?