Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam 535, 211km, i autko przeliczając na gaz oczywiście pali ok. 14,4- 15 l gazu /100 w cyklu mieszanym dojeżdzam do pracy 6 km w jedną strone. natomiast w trasie 120-180 km/h ok. 12l, a jak instal. była nowa to 11l/100. Natomiast przy prędkości ok. 180 - 200 w trasie pali ok. 15/100. Nie mam typowego miasta ale w mieście może palic ok. 16 - 18.
Opublikowano
porównujac 525 z 535 to powiem że 525 24v szybciej wchodziła na obroty i częściej sie pedał wciskało do podłogi i może ona w tym momencuie więcej brac gazu. Teraz mam 535 i powiem , ze obecnie te autko mniej mi pali niż 525 zobacze jak w zimie. :D
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam. mam 535, 211km, i autko przeliczając na gaz oczywiście pali ok. 14,4- 15 l gazu /100 w cyklu mieszanym dojeżdzam do pracy 6 km w jedną strone. natomiast w trasie 120-180 km/h ok. 12l, a jak instal. była nowa to 11l/100. Natomiast przy prędkości ok. 180 - 200 w trasie pali ok. 15/100. Nie mam typowego miasta ale w mieście może palic ok. 16 - 18.

hej ryszardo,nie obraz sie ,ale to ,co napisales o spalaniu twojej 535i to chyba jakies nieporozumienie!!!!!! nie mam pojecia, skad ty to wzioles :mad2: Takze posiadam 535i ( nie mam w niej instalacji gazu ) i pali mi ona przy predkosci do 130km/h 9 - 9.5 litra na 100ke ( trasa olszyna-utrecht) natomiast jak jej depne do 180,200km/h to spalanie diametralnie wzrasta do 12-13.5 moze nawet 14 litrow .

Jak mozesz pisac ,ze twoja pali 12litrow gazu na setke przy predkosci 180na godzine.Z tego co wiem to na gazie taka krowa pali okolo 5-8litrowgazu wiecej.Kumpel zalozyl gaz za 4.5klocka i autko terez mu papa 23litry po miescie :cool2:

Opublikowano
puchatek26 dobrze gada. 3,5 litrowe motorki do oszczednych nie naleza. U mnie po miescie potrafi zechlac jakies 25-30 (ale naprawde bardzo ostra jazda)
Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano

Sa "miasta" i miasta.

W Warszawie 535 pali minimum 17-20.

A w trasie 12-14 benzyny, gratuluje dizelka koledzie ktoremu pali 9, to tylko litr wiecej niz laguna 1.8.

Opublikowano

:shock:

mailem okazje jezdic samochodem z silnikiem 3,5 ( co prawda 735 automat , ale ...) - na gazie - spalanie w krakowie - ok 20-25 litrow prze spokojnej jezdzie, na trasie - ok 13-15.

wiec powiedzmy ze 535 pali ok litr 1-2 litry mniej w miescie i ok 1 litr mniej na trasie

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
powiem tak jadac do ok. 140 w trasie spala ok. 12/100 natomiast przy prędkości od 150 - 200 spaliła mi niecałe 15l/100 przy 4 0sobach na pokładzie i pełnym bagażnikiem - trasa autostrada, oczywiście gaz. jak miałem nową instalacje gazową - pierwszy wyjazd w trase w dniu założenia gazu spaliła mi 11l/100 na trasie opole - koszalin czas przejazdu ok. 600km w czasie 10 godzin - wiem że to porażka ale taki był ruch na drodze. hehe Podaje prędkości ok. bo wiadomo że nie ma możliwosci pomykania ze stałą predkoscia
Opublikowano
a skad wiesz ,ze tylko tyle ci pali ta twoja kosmiczna 535tka???? przeciez ekonomizer nie pokazuje ile samochod pali gazu w danym momencie.Jestem w stanie sie z toba zalozyc o moja BETe ,ze zanizyles i to sporo to twoje spalanie,szczegolnie z tymi czterema osobami na pokladzie i pelnym bagazniku :mad2: :duh: Gratuluje
Opublikowano

nie ma sie o co kłucić PUCHATEK26 powiedz mi do czego służy ekonomizer ( bo ja nie wiem ) :lol: :roll:

a tak przy okazji moja 730 iA 89' po mieście pali ok 22l/100km na trasie ok 160 -180km/h ok 15l/100km

Opublikowano

Ja do niedawna miałem E34 535i z instalką BRC na śrubie i nie paliła mi więcej jak 20l/100

W mieście 17-18

w trasie 11,5 - 13

Była bardziej ekonomiczna niż moje E30 teraz :twisted:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
uzytkuje bmw 535 ,moc 211 w manualnej skrzyni rocznik 90, jezdziłem 5 miesiecy na benzynie i powiem tak że po niżej 10 litrów w trasie to autko nie schodzi , no najwyżej ktoś jedzie 90 km/h na piątce po autostradzie to wtedy oczywiscie ale nie w polsce, a w miescie pali od 11- 16 i niema co mówic ze mniej, teraz mam założoną instalacje sekwencyjną STAGA 300 i w trasie pali 11-15 w zaleznosci ile sie jedzie na godzine a w miescie 13-18 tez zależne od stylu jazdy, a jesli chodzi o osiągi to na gazie jest wyczuwalny minimalny spadek mocy ale tylko podczas przyspieszania w normalnej jezdzie w trasie to takie same osiągi prawie co na benzynie.
Opublikowano

Mi po mieście mniej niż 20 jeszcze nie spaliła a 22 jest normą bez cyrtolenia się z autem, STAG 300 zobaczymy jak będzie po rozwierceniu dysz. Na mikserze kumplowi 20 wciąga przy normalnej jeździe.

Co do określeń miasto, chyba na potrzeby forum motoryzacyjnych powinno się wprowadzić jeszcze określenie metropolia :lol:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ludzie po co wy ten gaz zakładacie ? jak ja czytam te wartości rzędu 20-22L to mnie rozwala ... po co to ? Gdzie tu ta ekonomia ?

Potwierdzam "zeznania" kolegi puchatek26 . Mam zdrowiutką E32 z M30B35 w manualu , która nigdy nie miała i nie ma gazu i spala mi 14-15L po mieście (trójmiasto) i około 13L trasa (w polsce) przy prędkości do 160ciu .

Spokój psychiczny z tytułu braku konieczności "serwisowania" instalacji lpg i świadomość że moje autko jest nie zeszpecone - BEZCENNE :lol:

marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano
Mehow takie silniki są do pycenia a nie głaskania. Jak głaskać auto to kup sobie E60, E65. Stare jest do wyżywania się. Jakbym zamulał wieczorami po Krakowie to też by mniej paliła, ale, po co takie auto dla komfortu prestiżu?? Przestańcie wtedy kupuje się pojemność 2.0 :duh:
Opublikowano
To psłuchajcie ile pali mój zdechlak 518. W miescie rzadko schodzi poniżej 12l. najczęsciej 12-13l. natomiast w trasie bez problemu 8-9l. przy średniej 130-150, silnik pszczółka, a instalacja niesekwencyjna. I nie da sie mniej. Gratuluje tym, którzy mają mocniejsze silniki o 100KM i pali im mniej.Można to opatentować, ktoś tu będzie bogaty
Opublikowano

więc tak auto e32,3,5 automat

instalacja igs landirenzo

dotychczas mieszana 14,7

trasa długa-koło 11 wyszło Szczecin -Sandomierz

miasto (Szczecin -jak miałem okazję długo się kręcić to tak koło 17)

-teraz świeżo po wymianie świec itp/itd filtrów,uszkodzonego jak się okazało czujnika temp od instalki gazowej widać,że poszło sporo w dół(mniej wizyt na cpn-ie)o faktycznym napiszę po dłuższym czasie

-zdaje mi się,że o instalkach i ich spalaniu powinni pisać użytkownicy,którzy mają gazownię :idea:

-te średnie powinny być z wyliczanki od pełnego do pustego-bo obc przekłamuje na gazie/trasy powtarzające się/wielokrotne

-wskazania obc nawet te benzynowe powinny być faktyczne/było na forum kiedyś jak można namącić w obc i pokazuje mniej/facet napisał,że poprzestawiał aby swą kobietę uspokoić :mrgreen:

-miasto miastu nierówne

-dwóch identycznych aut nie będzie

-każdy ma też inną nogę

-tą samą instalkę można podkręcić/ustawić na rózne sposoby i spalanie wtedy wyjdzie inne

-więc tematy o spalaniu to taka czysta teoria i musisz brać pod uwagę dane od min do max,zwracając na powtarzające się najczęściej info,bo wiele rzeczy może zmniejszyć albo zwiększyć wynik

Opublikowano
Mehow takie silniki są do pycenia a nie głaskania. Jak głaskać auto to kup sobie E60, E65. Stare jest do wyżywania się. Jakbym zamulał wieczorami po Krakowie to też by mniej paliła, ale, po co takie auto dla komfortu prestiżu?? Przestańcie wtedy kupuje się pojemność 2.0 :duh:

to jest twoje zdanie . Broń boże nie chce się chwalić ale stać by mnie było na kupno E38 np , ale celowo tego nie zrobiłem i traktuje swoje E32 jak 5cio latka bo mam sentyment ... i nie jeżdżę nim jak dziadek aby "osiągnąć" te 15L . Nowych i tym samym ładnych aut jeżdzi dużo na naszych drogach ale (prawie) youngtimerów w doskonałym stanie jest malutko ... i to mnie kręci bo nikt się nie będzie podniecać byle jaką E38 tak jak doskonale utrzymaną E32 - bo to rzadkość .

marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano
moje 535 palilo w miescie max 20l srednio 16-18 ale jak sie bardzo staralem i wkrecalem powyzej 5 tys obrotow to i tak nie przekroczylem 20l nigdy (spalanie faktyczne a nie z komputera) na trasie jadac 90km/h spalilo 11,5l. Instalacja na mieszlaniku:) Nadmienie ze nie mialem nigdy najmniejszego problemu z instalacja gazowa i auto na gazie jezdzilo idealnie.
howgh!
Opublikowano

Witam.

Trochę nie mój model, ale chciałem powiedzieć, że moja E34 530i R6 ostatnio spaliła gdzieś pomiędzy 14-14,5 gazu, w cyklu mieszanym (mam 15 km do roboty z czego sporo drogą ekspresową). I jestem z tego strasznie zadowolony, bo regulowałem ostatnio gaz (śrubk, I gen.) na oko.

A przed regulacją brała minimum 18L obojętnie co bym nie robił i jak bym nie jechał.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Gratuluje tym, którzy mają mocniejsze silniki o 100KM i pali im mniej.Można to opatentować, ktoś tu będzie bogaty

:cool2: :cool2: :cool2:

Niestety mi też żaden samochód nie chce tak mało palić zwłaszcze w mieście :cry:

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Oj widzę, że kolega Mehow chyba podaje wyniki spalania z jazdy miejskiej w środku nocy, gdy ruchu nie ma, a część świateł wyłączona :D Tak się składa, że jadąc z Gdyni do Redy w godzinach szczytu moja 535i pali lekko 17 literków E98, a w korkach to spokojnie 22 i lepiej (jak ruszam dynamicznie). Także 15l w typowym cyklu miejskim dla 735 to wynik dość "osobliwy" :) Tym bardziej, że w instrukcji dla mojej E34 jest podane spalanie 17,2 l w cyklu miejskim....