Skocz do zawartości

E90.2009. 3 litry - problem światła przeciwmgielne

korzen96

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Posiadam BMW E90 z 2009 roku z 3 litrowym motorem . Problem mam taki że nie świecą mi przednie oba światła przeciwmgielne . W komputerze wyskakuje komunikat.

Teraz mam pytanie bo chciałem sprawdzić bezpieczniki ale nie mogę ich nigdzie zlokalizować szukałem na internecie i nic nie znalazłem. Auto kupiłem komunikat był cały czas że prawe nie działa( bo nie było żarówki wogole) . Kupiłem nowe żarówki i wymieniłem oba przeciwgielne na nowe ledowe. I obie nie palą.

Czy paliła się ta jedna wcześniej nie wiem auto kupiłem i nie sprawdzałem .

Ktoś może doradzić który to z bezpieczników ? Żeby sprawdzić

• Zasłużeni forumowicze

Światła przednie przeciwmgłowe nie mają swojego indywidualnego bezpiecznika.

Są one podłączone bezpośrednio do modułu na nogi A4011 . Moduł jest zasilany/zabezpieczony czterema dużymi bezpiecznikami .

Moduł ma taką zasadę działania ,że jak wykryje awarie jakiegoś odbiornika to sam wyłącza jego zasilanie . Musisz znaleźć przyczynę awarii , naprawić ją i skasować błędy .

• Zasłużeni forumowicze
Możs tak być, że błąd się będzie pojawiał, ale świecić będą. Jak miałeś zalane wodą to, to jest problem, który spowodował, że był zwarcie i mkduł wyłączył je. Musisz skasować licznik zwarć danego światła np. apką bimmer-tool EXPERT na telefon albo tool32 na kompa. Poczytaj jak usunąć błąd zwarcia FRM.