Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie zmieniałem rok temu uszczelkę króćca głowicy o taką :

20a435c30022f0235542809b8ff64a8a.jpg

kupowałem firmy elring bo to jedyny zamiennik.. po krótkim czasie zauważyłem,że gdy silnik osiągnie temperaturę tak + 90stopni to płyn widoczny zaczyna być (świecić się na zielono) jak ten kawałek gumowy

62af0f930b99710ccec877e9373bfea3.jpg

wiec kupiłem drugą uszczelkę elringa po połowie roku miejsce oczyściłem na błysk papierkiem wodnym,odtłuściłem nowa uszczelka założona i dokręcona dynamometrem 10nm (trzy śruby tam są) silnik rozgrzał się do 90stopni bo odpowietrzałem układ cisza następnego dnia również do 90stopni i już płyn się świeci.. jak robili mi UPG to wiem,że starą ori uszczelkę dali na silikon.. ale ja chciałem to zrobić tak jak ma być..czy czasami uszczelka elringa to nie będzie wykonanie z NBR ? bo jak tak to nic dziwnego pytanie tylko czy oe bmw za 38zł załatwi temat czy konieczny jest tam silikon..

Opublikowano

Mój znajomy mechanik mi wiele razy powtarzał, że w układzie chłodzenia BMW nie lubi żadnych zamienników.

Spróbuj z oryginałem. 40zł nie majątek a się przekonasz, a w razie jakby dalej ciekło to dopiero wysmaruj dirko.

• Moderatorzy
Opublikowano

To może też mechanik mówił, że BMW nie produkuje swoich uszczelek, tylko ma od tego podwykonawców.

Elring produkuje oryginalnie takie rzeczy pod BMW, plus logo obydwu marek na produkcie.

Opublikowano

Ale po co od razu te zgryźliwości? :)

Wiem, że części OE produkują podwykonawcy, ale skąd mam wiedzieć, że akurat tę konkretną uszczelkę produkuje elring? Masz taką wiedzę, to super. Wystarczyło napisać, że dla BMW tę uszczelkę produkuje właśnie elring i byłoby po temacie.

Inna sprawa jest taka, że gdzieś kiedyś czytałem (zaznaczam, że tylko CZYTAŁEM, nie jestem tego pewny, nie potwierdzałem tych informacji na własną rękę), że części są domyślnie produkowane z logiem marki i numerem części, a partia, która nie przechodzi testów jakości określanych przez daną markę ma usuwane numery oraz loga i trafia do sklepów jako zamiennik. Ale powtórzę jeszcze raz, że tylko gdzieś kiedyś taka informacja przewinęła mi się jakimś forum bądź artykule, whatever. Może być tylko fake, może być prawda. Nie wnikałem. Też jestem zwolennikiem nieprzepłacania i kupowania zamienników wysokiej jakości, także luzik ;)