Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Okazuje się, że nie ma na tył opon zimowych z homologacją BMW w rozmiarze 305/40R20 RunFlat. W warunkach gwarancji ani w umowie leasingu nie ma nic o tym, że jest obowiązek używania tylko opon z homologacją BMW. Zatem rozumiem, że homologacja BMW dotycząca opon to tylko zalecenie, a nie obowiązek. Gdybym się jednak mylił, to proszę o informacje.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Mylisz się, masz ogumienie mieszane w xDrive, homologacją w tym wypadku to podstawa.

Zrobią wszystko by ci to udowodnić, gdy napęd siądzie.

Homologacja musi być przy ogumieniu mieszanym.

Opublikowano
Okazuje się, że nie ma na tył opon zimowych z homologacją BMW w rozmiarze 305/40R20 RunFlat. W warunkach gwarancji ani w umowie leasingu nie ma nic o tym, że jest obowiązek używania tylko opon z homologacją BMW. Zatem rozumiem, że homologacja BMW dotycząca opon to tylko zalecenie, a nie obowiązek. Gdybym się jednak mylił, to proszę o informacje.

Ale przecież instrukcja wyraźnie mówi, że zimowki powinieneś mieć w tym samym rozmiarze dla 20'', czyli 275/45/20 z tego co pamiętam. W 45e jest inaczej?

Opublikowano
Dzięki. W kołach i felgach jestem laikiem. Czy to znaczy, że te 20-calowe felgi są u mnie identyczne i mogę spokojnie kupić też na tył opony zimowe 275/45R20, zamiast 305/40R20?
Opublikowano

Niestety nie - to znaczy, że masz problem jak kilkoro z nas, bo musisz albo dokupić 2 identyczne jak na przodzie felgi, albo to co masz zostawić na lato i kupić zimowe.

Felgi te co masz są z tyłu szersze o 1 cal od przednich niestety.

Opublikowano
Dzięki. W kołach i felgach jestem laikiem. Czy to znaczy, że te 20-calowe felgi są u mnie identyczne i mogę spokojnie kupić też na tył opony zimowe 275/45R20, zamiast 305/40R20?

Koła masz tutaj: https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/grupa/36-kola/i60913/kL/sA

Musisz sprawdzić szerokość felg. Prawdopodobnie te które masz teraz na lato mają różną szerokość. Zimowe (chyba) zawsze są takie same (4 sztuki), jeśli chodzi o szerokość felgi i rozmiar opony, więc zapewne na zimę musisz mieć drugi komplet felg.

Opublikowano

Masz dwie opcje:

- dokupujesz dwie felgi na tył takie same jak masz z przodu

- kupujesz cały zestaw kół zimowych sztuk 4 takich samych i przekładasz co sezon całe kola jak z resztą robi prawie każdy z nas

Opublikowano
Mylisz się, masz ogumienie mieszane w xDrive, homologacją w tym wypadku to podstawa.

Zrobią wszystko by ci to udowodnić, gdy napęd siądzie.

Homologacja musi być przy ogumieniu mieszanym.

Czy te napędy naprawdę tak często siadają, że każdy sra po gaciach, żeby opony miałay homologację BMW?

Nie kumam skoro na lato mamy w 20 calach 2 szerokości to na zimę też nie może bych dwóch, bo żadna opona 305/40 R20 nie ma homologacji.

Poza tym wydawało mi się, że posiadanie 2 komletów kół i trzymanie ich w przechowalni to obecnie standard szczególnie a aucie pokroju G05.

Czy ktoś napradę ma jedne felgi i 2x do roku wymienia same opony?

• Moderatorzy
Opublikowano

Tak, to oczywiście lepsza droga mieć dwa komplety kół i tylko zmieniać w 6 minut.

Jednak przekładka opon co pół roku niszczy obydwa komplety opon, niszczy felgi, trzeba wyważać co pół roku, umawiać się na terminy itd.

A tak koła nam przełoży pierwszy lepszy pan Stasio w garażu w mgnieniu oka.

Większość aut na zimę ma komplet 4x te same felgi 4x te same opony, ale czasem są warianty mieszane na zimę, nie mniej cenowo nie jest to wariant optymistyczny.

Inna sprawa, że przy wariancie 4x ta sama felga i 4x ta sama opona można pominąć homologację, napędowi nic nie będzie.

Oczywiście na gwarancji i tak warto mieć tę homologację w tym wypadku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzisiaj byłem na serwisie i wisiał plakat na ścianie z reklama kół chyba zimowych. Z ciekawostek dodam ze komplet kół kupiony u dealera jest ubezpieczony na 3 lata, wiec jak cos się stanie to zawsze jakieś odszkodowanie można uzyskac. Jak to działa nie wiem bi nie korzystałem ale warto miec to z tylu głowy porównując ceny u dealera i gdzie indziej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Działa tak, że w 1 roku użytkowania przy uszkodzeniu masz wymianę na nowe za 0 zł , w drugim roku udział własny jakoś 10%, w trzecim roku jakoś 20% . Kilka razy z tego w firmie już korzystałem. POLECAM !

Tylko pewnie 1 opony. Co oznacza ze mając xdrive w przypadku większego zużycia bieżnika, musisz pozostałe 3 opony nowe kupić z własnej kieszeni żeby nie było dużych różnic w średnicy koła.

Drugi komplet kupuje „od zawsze” i to najwygodniejsze i najbezpieczniejsze, a np teraz są fajne oferty typu -25% czy nawet -30% na nowy komplet kół i zawsze przy sprzedaży minimalnie wyższa cenę można uzyskać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzisiaj byłem na serwisie i wisiał plakat na ścianie z reklama kół chyba zimowych. Z ciekawostek dodam ze komplet kół kupiony u dealera jest ubezpieczony na 3 lata, wiec jak cos się stanie to zawsze jakieś odszkodowanie można uzyskac. Jak to działa nie wiem bi nie korzystałem ale warto miec to z tylu głowy porównując ceny u dealera i gdzie indziej.

Tylko ogumienie jest ubezpieczone, również jak kupisz ogumienie homologowane * poza ASO otrzymujesz to samo ubezpieczenie, więcej szczegółów tutaj:

https://www.bmw.pl/pl/topics/offers-and-services/original-bmw-accessories/kola-i-opony.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Działa tak, że w 1 roku użytkowania przy uszkodzeniu masz wymianę na nowe za 0 zł , w drugim roku udział własny jakoś 10%, w trzecim roku jakoś 20% . Kilka razy z tego w firmie już korzystałem. POLECAM !

Tylko pewnie 1 opony. Co oznacza ze mając xdrive w przypadku większego zużycia bieżnika, musisz pozostałe 3 opony nowe kupić z własnej kieszeni żeby nie było dużych różnic w średnicy koła.

Drugi komplet kupuje „od zawsze” i to najwygodniejsze i najbezpieczniejsze, a np teraz są fajne oferty typu -25% czy nawet -30% na nowy komplet kół i zawsze przy sprzedaży minimalnie wyższa cenę można uzyskać.

Dali mi marne 12% od kompletu zimowego, dużo brakuje do tych -25%. :lol:

Opublikowano
Sprawdz w bmw sikora mikolow, czy jakos tak. Niecale 2 tyg kupilem u nich komplet kol zimowych 748m z pirelli za 15,4k, czyli jakies 30% off od katalogu. Nie negocjowalem, po prostu taka mieli oferte. Kola 2021
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sikora jeżeli ma fizycznie te koła na swoim magazynie to dostaniesz te 30%. Jeżeli musi zamawiać to już rabat będzie skromny.

Dostałem aż 9.3% rabatu u Sikory. :mrgreen:

Opublikowano

Ja dostałem propozycję 18% przy zakupie nowego auta, podobno nie dało się nic więcej, ostatecznie auto zamówione gdzie indziej.

Więc nie wiem jak na same koła można było dostać 30%, może mniej typowe?ja pytałem o 20''