Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Korzystając z okazji chciałbym się przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post.

Chciałbym prosić o pomoc z BMW e61 530d 231km (aluminiowy blok). Auto zgasiłem normalnie przyciskiem i od tamtej pory nie chce odpalić.

Ciśnienie na listwie wtryskowej w normie. Elektryczna pompa paliwa działa bez problemu.

Inpa pokazuje błąd 3EC0 i 3EC1. Podmiana czujnika walka rozrządu nie pomaga.

Auto na plaka odpala. Ma ktoś jakieś pomysły co można sprawdzić?

Opublikowano

Tak, miałem akurat dwa takie silniki na części i z nich brałem czujniki położenia wałka.

Na każdym z 3 czujników które mam pojawia się brak sygnału. Po usunięciu błąd wraca po każdym zakręceniu rozrusznikiem.

Też zaczalem podejrzewać wiązkę więc zrobiłem obejście bezpośrednio z czujnika do skrzynki ze sterownikiem silnika.

Efekt żaden - dalej brak sygnału z czujnika położenia wału.

Zaczynam podejrzewać uszkodzony sterownik silnika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może trochę głupio, ale sam kiedyś się zawiesiłęm na czujniku vanosa - wiozkę wymieniałem, kable prowadziłem do kompa, elektryk 2 tygodnie grzebał, a okazało się, że wystaczyło piny w kostce pogiąć bo styku nie miały. :mrgreen:
Opublikowano
Jeśli INPA pokazuje ewidentnie czujnik sprawdź wiązkę. Idzie do komputera zdejm po prostu czarny peszel z kabelków odłącz przy sterowniku kostkę znajdź te same kolory kabli nie pamiętam dokładnie jakie to były u mnie był podobny problem z tym że u mnie był to szczur a tu możesz wróżyć do póki nie sprawdzisz zmierz przejście na kablach do sterownika jeśli go nie będzie poprowadź od sterownika prosto do czujnika i próbuj czy zalapie znów błąd. Tylko przy sprawdzeniu odlacz Aku.