Skocz do zawartości

E46 320i Bicie kierownicy i falowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem posiadaczem mojego pierwszego w życiu BMW. Problem z tym autem wydaje się zawiły. Silnik kiedy jest zimny faluje i czasem gaśnie (i to nie zdarza się za każdym razem). Czasem również się zdarza że auto gaśnie na rozgrzanym silniku na niskich obrotach. Również wydaje mi się że auto zależnie od dnia ma różną moc, jednego leci jak dziki a drugiego czuć że jest słabszy. Druga sprawa to bicie kierownicy. Po przejechaniu jakiegoś dystansu (czasem jest to 10km a innym razem 20) zaczyna bić kierownica. Dzieje się to od 60km/h do około 90. I też bije z różną "mocą" czasem tak wali jakby zaraz miałoby koło oderwać. Za każdym razem przednie koło od strony pasażera jest "czarne" od sadzy. Te falowanie itd to vanos? przepływka? a może sondy lambda? A bicie to może być coś z zaciskami klocków w tym kole? poprzedni właściciel zmieniał zawieszenie na gwint i przy okazji zmienił tarcze i klocki na nowe. Zapomniałem dodać że na desce jest check i spalanie jest dość duże (11.5l/100) i poprzedni właściciel mówi że są do wymiany właśnie owe sondy. Trochę to słabo opisałem jestem tego świadomy ale nie umiem tego inaczej ubrać w słowa :?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Te "sondy" to zapewne zły skład mieszanki a przyczyną jest lewe powietrze. Podepnij komputer z inpa i wklej błędy, pokaż korekty paliwowe oraz masę powietrza na wolnych obrotach po rozgrzaniu bez odbiorników prądu. Skoro jedna felga jest bardziej brudna od pyłu z klocków to oznacza, że zacisk blokuje się i stąd są wibracje. Do założenia zestaw naprawczy razem z tłoczkiem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.