Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wywaliło błąd 65, gdzieś wyczytałem, że to czujnik położenia wałka i wymieniłem owy czujnik. Opinie na temat zamienników były bardzo mieszane i zaryzykowałem kupiłem HELLĘ. Po montażu błąd powraca. Jak duże prawdopodobieństwo jest tego, że na dzień dobry okazuje się felerny? Czy w ogóle idę dobrym tropem? Poniżej zamieszczam zdjęcie z INPY. Zamówiony oryginalny ale dla pewności chcę zapytać kogoś kto ma pojęcie o tym co jest tam napisane, bo jeżeli to nie to to ponad 700zł poleci w błoto.

Objawy...

Pierwszy czujnik, ori ten co był po zakupie auta:

1. Kręci odpala pięknie, raz na 10 razy może zakręciła dłużej.

2. Twardsza praca na jałowych obrotach, czuć wibracje i one działają cyklem, równomiernie.

3. Po wrzuceniu "D" i dotknięciu pedału gazu gaśnie lub przerywa na tyle że obroty spadają do 200-400...

Drugi czujnik:

1. Kręci znacznie dłużej, często powyżej 3-5 sekund.

2. Nie gaśnie, ale jest zupełny brak mocy do 3-4k rpm, silnik przerywa, raz reaguje idealnie na gaz, a raz but w podłodze i ledwo się odpycha.

Łapcie zdjęcie i powiedzcie czy to dobry trop prośba

IMG-20211003-114240.jpg

Sorry jak coś, pierwszy post i pierwsze auto. :lol:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czujnik którego wałka wymieniałeś? Ssący czy wydechowy? Jak masz ten oryginalny (mowa o ssącym bo jego tyczy się błąd) zdejmij osłonę gumową z wtyczki i zobacz czy ci się izolacja nie pokruszyły.

Możesz zrobić też tak jak ja:

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=386480

Jeżdżę tak od 8 sierpnia i jest rewelacja żadnego błędu, jest moc, silnik chodzi idealnie bez żadnych szarpnięć. Wcześniej miałem Valeo i też raz na jakiś czas kręcił dłużej, wtedy pojawiał się błąd w silniku, brak mocy, gasł przy próbie ruszenia. Ponowne odpalenie załatwiało problem.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hella nie działa, tylko oryginał.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.