Skocz do zawartości

[e91]

Jac00l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem E91. O ile samo auto udało mi się zakupić na fajnej opcji zewnętrznej i wewnętrznej to kuleje w nim audio.

Na takich tematach znam się dość mało, poczytałem troszkę o tym czego szukam i trafiłem same problemy. Kodowanie itp.

Stwierdziłem, że napiszę Wam tutaj co mam a na czym by mi zależało. Ufam Waszemu doradztwu, a może trafi się ktoś kto by wykonał finalny projekt. Mogę podjechać w rozsądnej odległości od Poznania.

PS. Moja wersja jest z Niemiec. Jest po 2007 przed lift.

Więc tak.

Problemy :

- nie mam bluetootha (ma przycisk na kierownicy ale samego modułu nie ma raczej i nie widać go w opcjach)

- w schowku nie mam wejścia na USB. Nie mogę słuchać muzyki z pendrive i nie mogę zaktualizować softu.

- nawigacja do działania wymaga CD.

Pytania:

- co wymienić by mieć USB + BT + ewentualnie nawigację.

poniżej link do zdjęcia radia jakie mam

https://drive.google.com/file/d/1vqeY6uQe7vJRnqYi1GzCxIPppn1cWjOa/view?usp=sharing

i widok na wyświetlacz

https://drive.google.com/file/d/1UsYX0v2Z65RsPVPZZMsA0oMVir6s6IkR/view?usp=sharing

O ole się nie mylę, to złącze usb do aktualizacji softu jest w schowku nad nogami pasażera. Usb w schowku służy do podłączenia usb lub telefonu, np ipad jest wykrywany i można z niego słuchać muzy. Jest jeszcze obok złącze audio in, do analogowgo podłączenia muzy po jacku 3,5 mm.

NIe wiem czy do twojej navi da się podłączyć audio.

Możesz wywalić to co masz i założyć CIC z wersji po lifcie z mediaboxem. Będzie drogo, będzie potrzebne kodowanie, ale będziesz miał jak w fabryce, w oryginalnych miejscach złącza, wszystko ładnie spasowane.

Drugi sposób to włożenie jakiegoś mniej lub bardziej dedykowanego radyjka z androidem. Tanio, szybko, z większymi możliwościami.

Możesz dołożyć moduł tego typu https://allegro.pl/oferta/carplay-box-android-auto-bmw-cic-e81-e90-e60-e84-9618015589, ale nie wiem czy do ccc są takie dedykowane. Koniecznie musisz sprawdzić jakie masz wyjścia i wejścia z tyłu radyjka. Czy to zadziała i jak to nie wiem, nigdy tego nie widziałem na żywo.

Jeśli fabrycznie nie masz wzmacniacza audio mocno polecam dołożenie jakiegoś pięciokanałowego plus jakiś subwofer.

• Zasłużeni forumowicze

W tym przypadku sprawdzi się tylko wymiana na wyświetlacz z androidem najlepiej z SIM.

Będzie BT, będzie USB, będzie nawigacja, karta SD, internet, itd.

Wymiana tego co teraz masz, np. na CIC to wywalenie kupy kasy w błoto.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze

Ja mam ekran z modułem Android Auto/Carplay i jestem z niego zadowolony. Moduł nie ma Andorida, wymaga podłączenia telefonu.

Nie wiem jakie masz audio (bazowe/hifi/top hifi) ale jeśli bazowe to dołóż głośniki wysokotonowe i przekoduj na hifi.