Skocz do zawartości

Brak tempomatu po wymianie skrzyni bieg.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Otóż sytuacja wygląda tak : Jakieś 3 miesiące temu kupiłem całkiem ładną E46 330i sedan z 2003 roku. Samochód miał już zmienioną skrzynie SSG na Manual. Problem polega na tym, że nie działa tempomat. Podczas naciskania przycisków od temp jest absolutny brak reakcji, kontrolka nie zapala się... Przyciski w inpie sprawdzałem i działają, jednak nie da się przez inpe połączyć z tempomatem bo wyrzuca błąd, że podczas próby połączenia tempomat powinien być włączony, a przecież włączyć się go nie da.... Sprawdzałem w NCS Expert to ustawienia są zmienione z Automatu na manual. Czy może mnie ktoś poinstruować gdzie stuknąć, żeby to zaczęło działać ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W których modułach sprawdzałeś że jest ustawiony manual? Przy sprzęgle masz wyłącznik?
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A sterowanie radiem z kierownicy działa? Co z włącznikiem przy sprzęgle? Jest on podłączony? Zobacz jeszcze bezpiecznik F9 w schowku.
Opublikowano
Sterowanie radiem działa, bezpiecznik tez jest okej :) wygląda na to, że włącznik przy sprzęgle tez jest okej, można tu jakoś zdjęcie wrzucić?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musisz skorzystać z jakieś stronki np imgbb, wygrywasz zdjęcie, wybierasz opcję bbcode full linked, kopiujesz linka i wklejasz tutaj.

Zobacz czy podpięta jest wtyczka do modułu tempomatu za schowkiem.

IMG-20211002-211734.jpg

Jeszcze pytanie, jak sprawdziłeś że w inpie przyciski działają skoro nie łączy się z tempomatem?

Jakieś błędy w pompie ABS (ASC, DSC) na podglądzie parametrów pokazuje naciśnięcie i zwolnienie pedału hamulca?

Opublikowano

Za schowkiem głównym czy za schowkiem pod włąćznikiem świateł ? Pedały wyglądają tak https://i.ibb.co/ccH2QJv/243619713-890422471594504-5477106176908081256-n.jpg' alt='243619713-890422471594504-5477106176908081256-n.jpg'>

243758906-1060137551192963-829803948622359511-n.jpg[/img]. Ostatnio przeglądając Inpe włąćzyłem test przycisków na kierownicy, kiedy je wciskałem to białe punkty zmieniały się w czarne. Nie pamiętam dokładnie w co wszedłem :/ Sprawdzę te parametry po południu :) 243758906-1060137551192963-829803948622359511-n.jpg[/img]

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Więc tak, napewno nie masz tego włącznika przy pedale sprzęgła i jeżeli uruchomisz tempomat (nie jestem pewien czy bez niego się da ;) ) to musisz go dołożyć. Sprawdź w pompie ABS to o czym pisałem wyżej.

IMG-20211003-095852.jpg

W automacie ten przewód co idzie na włącznik ze sterownika tempomatu jest zmostkowany do masy. Sterownik jest za schowkiem pasażera w desce.

Opublikowano
Można dokupić sam włącznik czy trzeba kompletny pedał ? Teraz sczytałem błędy INPA i jest jeden od SSG, naturalnie nie da się go skasować - "Timeout SSG - Botschaft". Myślisz, że w temacie tempomatu ma to jakieś znaczenie ? Jeśli chodzi o ABS to brak błędów, nawet podczas zabawy pedałem hamulca :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sam włącznik najlepiej z wtyczką, jest on montowany w taki sposób:

IMG-20211003-141140.jpg

Na portalu aukcyjnym kupisz go (czujnik sprzęgła) od 25 do 35zł ale jeszcze potrzebujesz wtyczkę! Więc może w okolicy ktoś ma E46 na części, wersja silnikowa nie ważna aby w manualu z tempomatem.

Opublikowano
243725436-4477560128978070-4357227777601 Chyba wygląda na to, że wgl nie mam tego modułu :shock: Ale to dosyć dziwne, bo rozkodowywałem nr VIN i jest tam tempomat :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skrzynie przekładał poprzedni właściciel? Podaj vin
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja rozkodowalem Vin na 2 różnych stronach i w obu wychodzi skrzynia manualna :)

Zobacz jeszcze w tej pompie ABS czy widać reakcje na wciśnięcie hamulca. Rozumię że po naciśnięciu I\0 nie zapala się kontrolka tempomatu na liczniku? W teście zegarów zapala się?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
SSG to manual, tylko sterowany hydraulicznie, to nie jest automat mimo, że nie ma pedału sprzęgła.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No a teraz muszę przyznać się do błędu, nie wiem czemu wds podsunął mi schemat z dodatkowym sterownikiem. Przecież ty masz sterownik silnika MS43 i przepustnicę elektroniczną. Sprawdź najpierw czy jest reakcja na wciśnięcie hamulca, do sprzęgła potrzebujesz chyba czujnik 4 pinowy.

IMG-20211003-212947.jpg

Opublikowano
Czyli co, z manualnej zmienił ktoś na SSG, a potem z SSG na manuala? Napisałem do poprzedniego właściciela jak to było z tempomatem za czasów SSG, ale narazie brak odpowiedzi :) tak, po naciśnięciu przycisku nie zapala się kontrolka :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli co, z manualnej zmienił ktoś na SSG, a potem z SSG na manuala?

Nie, ssg jest opisywane w dekoderze jako manual, jest w liście wyposażenia informacja o ssg, ale w miejscu rodzaju skrzyni jest manual. W dsc, w statusie powinna być informacja o wciśnięciu hamulca i sprzęgła.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Poprzedni właściciel twierdzi, że czujnik sprzęgła zamontowany jest na 100%, poza tym nie jest potrzebny do odpalenia tempomatu. Przy poprzedniej skrzyni tempomat podobno działał, idąc tym tropem to nie rozumiem już dlaczego nie mam modułu tempomatu za schowkiem :/ On wini FLASH STEROWNIKA DO MANUALA :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po pierwsze czujnika napewno nie masz co widać na zdjęciu! Czyli jak już uruchomisz tempomat i jadąc np na 4 biegu wciśniesz sprzęgło to obroty pójdą w górę! Po to jest ten czujnik żeby wyłączyć tempomat. Jest możliwe że ma wgranego softa do sterownika z innego modelowo auta z tym silnikiem np E39 i wtedy faktycznie może być problem. Najlepszym wyjściem będzie zrobić ponownie flash na 100% właściwy do auta.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tempomat nie zadziała bez czujnika sprzęgła. Jedyne co może zadziałać to kontrolka na zegarach jak wszystko jest poprawnie zakodowane.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL