Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż przychodzę z problemem.

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że temperatura silnika na postoju potrafi wejść nawet na 107/108 stopnii.

Bardzo się zmartwiłem z tego powodu, ponieważ w korku temperatura zaczęła wychodzić pomału lekko za pion więc włączyłem gorący nawiew by zbić temperaturę i dojechałem szybko do domu.

Podczas jazdy temperatura trzyma pion i nie jest większa niż 89/92 stopnie, natomiast gdy trochę bardziej depne to wchodzi na większe temperatury.

Przed chwilą wymieniałem olej i z czystej ciekawości zagrzałem auto by sprawdzić czy wentylator się załączy i ku mojemu zdziwieniu 98+ stopnii i nawet nie drgnął.

I tu zaczyna się mętlik w głowie, wina termostatu czy czujnika temperatury / wentylatora?

Jak podłączyłem auto do Delphi'ego i wymusiłem włączenie się wentylatora to bez żadnego "ą, ę" włączył się, przy klimie też coś tam działa a przy ogrzewaniu skutecznie schładza auto.

Już nie mam pomysłów:)

Dodam też, że węże jak i chłodnica są ciepłe także termostat się otwiera.

Pacjent BMW E46 320D 136KM TOURING M47D20

Z góry dziękuje za każdą odpowiedź:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędów wentylatora nie ma? Przy 100 stopniach węże nie są ciepłe a gorące, sprawdź wtedy czy dolny jest tak gorący jak górny, jak nie to termostat nie otwiera się tak jak powinien.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Błędów wentylatora nie ma? Przy 100 stopniach węże nie są ciepłe a gorące, sprawdź wtedy czy dolny jest tak gorący jak górny, jak nie to termostat nie otwiera się tak jak powinien.

Nie ma żadnych błędów dot. wentylatora.

Opublikowano

edit. Termostat wymieniony, płyn wymieniony.

Dalej się grzeje, wiatrak nie odpala nawet przy 94*c

:mad2: :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź czujnik temp w głowicy, z tego co widzę po schemacie sterownik silnika używa go do sterowania wentylatorem.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Sprawdź czujnik temp w głowicy, z tego co widzę po schemacie sterownik silnika używa go do sterowania wentylatorem.

Po odłączeniu wentylator chodzi natomiast wiadomo, że pokaże temperaturę max.

Wymieniłem na nowy ale dalej, 95* + i ani drgnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź bezpieczniki obok sterownika silnika. Tam jest taki czarny klocek a w nim chyba 5 lub 6 bezpieczników.

Podczas wymuszenia pracy przez interface pracuje prawidłowo?

Opublikowano
Sprawdź bezpieczniki obok sterownika silnika. Tam jest taki czarny klocek a w nim chyba 5 lub 6 bezpieczników.

Jak wymuszę mu pracę w Delphim to bez problemu odpala się na max obrotach i chodzi, skutecznie chłodzi.

Co do bezpieczników pod maską, zrzucę okiem rano.

Opublikowano

Wszystko gra, z drugiej strony jeśli bezpieczniki były by nie tak to pod inpą oraz delphim nie włączałby się chyba.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawdę mówiąc według schematów nie bardzo jest się do czego przyczepić, skoro czujnik w głowicy sprawny i idzie wymusić pracę autocomem, to ja już nie mam pomysłu czego się czepić. Ilu pinowy jest wentylator, i jaki masz panel od klimy, automat czy manualna?
Opublikowano
Prawdę mówiąc według schematów nie bardzo jest się do czego przyczepić, skoro czujnik w głowicy sprawny i idzie wymusić pracę autocomem, to ja już nie mam pomysłu czego się czepić. Ilu pinowy jest wentylator, i jaki masz panel od klimy, automat czy manualna?

Co do wentylatora to nie mam pojęcia, jest tak zabudowany, że nic nie widać, jedynie od dołu widać łopatki czy się kręcą czy nie.

A panel mam taki: https://imgur.com/a/YQ3TYvP