Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przez weekend samochód rozładował mi akumulator.

Okazało się, że czujnik otwarcia drzwi szwankuje - raz pokazuje otwarte, raz zamknięte...

Rozebrałem dziś tapicerkę, dokopałem się do zamka - okazało się, że ten czujnik to jakiś hallotron (działający na zbliżenie magnesu) a cały zamek jest nierozbieralny.

Czy może być inna przyczyna szwankowania tego czujnika? Przeczyściłem wtyczki... Może coś w przelotce do drzwi?

Czy jest możliwość rozmontowania zamka, naprawy czujnika i ponownego jego złożenia? (wg. mnie aby rozebrać zamek trzeba by roznitowywać kilka dźwigni - uniemożliwiają zdjęcie obudowy).

Może to jakiś typowy przypadek i znana jest możliwość naprawy (zakupu całego zamka)?

No i jeśli nie ma innej opcji to czy zamienniki zamków dają radę - nowe kosztują mniej niż 50% OE.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja kupiłem nowy na popularnym serwisie, 650zł a używki nie wiele tańsze, nowego chinola się bałem, że padnie. U mnie pękło mocowanie linki od otwierania od środka, reszta działała
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

No właśnie mój się dziś wziął i sam naprawił… pewnie to już takie dogorywanie.

Na litewskim BMW wychodzi 580zl już z przesyłka. Trochę się zastanawiam czy to faktycznie wina tego czujnika w zamku czy może gdzieś indziej problem leży.

Opublikowano

No i się zepsuł ponownie.

Czy ktoś wie do jakiego modułu idzie sygnał z czujnika otwarcia drzwi?

Zanim kupię zamek, bo groszy nie kosztuje (najlepsze jest to, że niektórzy na Allegro chcą więcej niż serwis), to bym sprawdził kabelki.

Wtyczki w zamku i w przelotce przy drzwiach wyglądały na czyste. Ruszanie kablami też nic nie zmieniło. Na 99% to ten czujnik w zamku no ale…

Temat rozwiązany.

Jednak był to czujnik w zamku - hallotron. Aby rozebrać zamek trzeba rozwiercić dwie osie mechanizmów. Kupiłem nowy oryginał, stary może kiedyś rozbiorę i sprawdzę w czym problem.