Skocz do zawartości

Niedziałające radio - Business CD polift

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z radiem Business CD w polifcie, gdyż nie gra, ani nie wyświetla stacji radiowych tylko wyświetla się komunikat "--,,--". Dane z komputera typu średnie spalanie pokazuje. Przejścia na przewodach sprawdzone. Radio podmieniane. Ista pokazuje błąd " Brak komunikacji z radiem".

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Radio podmieniane.

Faktycznie podmieniałeś radio czy panel wyświetlacza ? Zepsuło się czy takie kupiłeś z autem ? Te kreseczki z kropeczkami to nieustawiony zegar.

Opublikowano
Podmieniałem wyświetlacz z tunerem nad nim, w bagażniku nic nie mam związanego z radiem. Jak kupiłem auto to nie można było zmienić stacji i była tylko jedna, a teraz nie ma w ogóle. Po wciśnięciu przycisków nic się nie dzieje oprócz pokazywania danych z komputera.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie brak komunikacji między tunerem radia a wyświetlaczem, 4 pin wyświetlacza połącz na krótko z 9 pinem radia jeśli piny są płaskie albo z 7 pinem radia jeśli piny są okrągłe.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli we wtyczce radia masz masę, stały plus i plus po stacyjce, to zostaje brak komunikacji. Innej opcji już nie ma. No chyba że to przyciski na wyświetlaczu nie działają.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz w aucie fabryczny telefon?
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrób tak jak Piotr520 pisze, a nie masz tam czasem jakiejś przejściówki z pinów okrągłych na płaskie lub odwrotnie? Z czymś jeszcze jest problem?
Opublikowano
Nie mam żadnej przejściówki. Jedyny porblem to ten który opisałem wyżej. Reszta jest sprawna. Na dniach podłącze na krótko.
Opublikowano
Podłączyłem na krótko i radio zaczęło grać. Teraz pytanie czy można zostawić to na krótko podłączone i czy ten przewód idzie bezpośrednio z tunera do wyswietlacza?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak właśnie idzie w oryginale, ktoś tam łapki pewnie wsadzał.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Po podłączeniu wyświetlacza i tunera na krótko, przestała działać multifunkcja z kierownicy (tempomat, sterowanie z radiem z kierownicy) oraz nie ma komputera w radiu a wcześniej był. Ista pokazuje błąd multifunkcji. Czy to wszystko jest powiązane czy czysty przypadek?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To wszystko działa na jednej linii I-Bus. Nic takiego nie powinno się zdarzyć po podłączeniu, radio jak i wyświetlacz muszą być podłączone do tej linii bo inaczej nie będą działać. Tak się zastanawiam co tam masz skopane.
Opublikowano

Błąd to niedziałająca multifunckja IBUS, coś tego typu.

A co do zwijaka to wątpię. Cały problem raczej leży po stronie komunikacji, no chyba że to po prostu zbieg okoliczności

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli masz Webasto to uwalona elektronika często powoduje zwarcie na linii sygnałowej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ta multifunkcja była fabrycznie czy ktoś dokładał?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz odpiąć multifunkcję i zobaczysz czy działa komputer. Najlepiej wypnij wtyczkę pod obudową kolumny.