Skocz do zawartości

Speyskiwacze Non stop

kamils__23

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE. E61 3.0d 197Km 2007r. Problem polega na tym że po włączeniu zapłonu spryskiwacze przedniej szyby działają non stop aż się płyn skończy przy manetce w pozycji Off. Przestają pompowac dopiero w momencie pociagniecia manetki do siebie gdzie tylko w tej pozycji powinny działać. Puszczam manetke znów pompka pracuje non stop. Wyłączyć można tylko wyłączając zapłon lub kiedy skończy się płyn pompka się przegrzeje i wyłączy. Tylny sprysk nie działa Wcale ksenonow nie posiada.

• Zasłużeni forumowicze

Pompki spryskiwaczy sterowane są / zasilane z modułu A1a - podstawowy moduł nadwozia. Znajduje się on za schowkiem pasażera.

Komunikacja odbywa się przewodami CAN......

Sygnał idzie od.....

- A72 - zestaw przełączników kolumny kierownicy - znajduje się zaraz za manetkami

- A16760 - moduł - gateway - znajduje się zaraz pod modułem A1a.

- A1a - podstawowy moduł korpusu .

Według schematu elektrycznego wszystkie pompki zasilane są z linii nr.15 , czyli po włączeniu zapłonu.

Nie czytałem podobnych tematów ale moim zdaniem jeśli miał byś problem z linią CAN, to nic by ci nie działało , jeśli chodzi o funkcje manetki od wycieraczek i spryskiwaczy ........ Najprawdopodobniej masz problem mechaniczny z manetką lub zwariował moduł A1a.

Czasami pomaga samo usunięcie błędów.

Cyt. z NewTis.....

Dźwignia kolumny kierownicy, na dole po prawej: Przełącznik wycieraczek

Przełącznik wycieraczek składa się z:

- dźwignia kolumny kierowniczej

- przycisk jednodotykowy

- radełkowane koło.

Koncepcja transferu: gdy kierowca operuje dźwignią kolumny kierownicy, do modułu podstawy nadwozia wysyłany jest komunikat.

Gdy kierowca operuje przyciskiem osiowym lub pokrętłem regulacyjnym,

- w pojeździe bez czujnika deszczu/światła wysyłany jest komunikat do modułu podstawy nadwozia.

- w pojeździe z czujnikiem deszczu/światła wysyłany jest komunikat do jednostki sterującej deszczem/światłem.

Ścieżka sygnału: przełącznik kolumny kierownicy -> magistrala danych PT CAN -> moduł Body Gateway -> magistrala danych K-CAN -> moduł podstawy nadwozia i/lub czujnik deszczu/światła jazdy.

Ostatni wpis...

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=337009&start=15