Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, posiadam bmw z manualną klimatyzacją i mam następujący problem.

Od zakupu auta nawiew podaje tylko ciepłe powietrze i tylko na przednią szybę. Moc nawiewu można regulować bez problemu, jednak kierunek oraz ciepło/zimno już nie.

Nie pomogło resetowanie klap nawiewów, zabawa w przywracanie ustawień domyślnych, nawet wgranie od nowa sterowników klimy itp.

Kody błędów:

009C4B IHKR: Silnik przepustnicy mieszającej

009C4D IHKR: Silnik przepustnicy rozdziału powietrza

009C4A IHKR: Silnik przepustnicy powietrza świeżego/obiegu powietrza

Mechanik powiedział wspominał coś że jedna klapa jest cały czas zamknięta i poradził zresetowanie klap co nie pomogło.

Facet od kodowania powiedział jeszcze że pokazywało mu coś podobnego w komputerze i jedna klapa jest ustawiona na 255% cokolwiek to oznacza.

W każdym razie oboje spuszczają mnie na drzewo i odsyłają jeden do drugiego a ja już nie wiem co mam zrobić. Jeśli macie jakieś sugestie co zrobić, z góry dziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cos duzo tych bledow. Zacznij od wymiany panelu klimy, kosztuje grosze.
Opublikowano

podmiana panelu nie pomogła. Szpec od Bmw sprawdzał i prąd do silniczków dochodzi, próbował też podłączyć silniczki na krótko i żaden nie ruszył.

Zakupiłem 3 używane silniczki o tym samym numerze (1szt EAB222 i 2szt EFB322) na aledrogo za całe 8 złotych od sztuki, spróbuje je podmienić i "wpisać" cokolwiek to znaczy i zobaczymy czy to przyniesie jakiś rezultat.