Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam przymierzam się do zakupu opon zimowych do mojej e61 530d i chce wrzucić opony zimowe na felgi które mam obecnie na lato s135 18cali zastanawiam się jaki rozmiar zimówek kupić, letnie obecnie mam 245/40/18, na zimę kupić taki sam rozmiar czy poleciacia jakiś inny? Może 225 albo 235/45/18?
Opublikowano
Na słupku masz podany rozmiar opon z ciśnieniami. Pewnie masz tak jak na letnich 245/40/18, więc po co kombinujesz?

Na słupku dla M+S mam rozmiary tylko na 17cali a chce zostać przy 18

Opublikowano (edytowane)

Zimówki na te felgi mają mieć

245 45 18 albo 235 50 18

Polecam te drugie. Im węższa opona w zimie tym lepiej. Też musi byc wysoka opona.

Znajomy na zime zaklada do e60 225 60 17.

Jezdzilem z nim kilka razy w zimie i auto pomimo napędu na tyl wcale sie nie kopie nie ślizga i jeździ mu super na śniegu.

Edytowane przez Thanos88
  • Moderatorzy
Opublikowano

Thanos to nie jest ten slynny domino69?

Opony masz do 17", bo producent nie przewidział na zimę 18".

• Moderatorzy
Opublikowano

W mniejszym stopniu zaśmiecam wątek niż ty swoimi „pomocami". Nie baw się w admina.

Mówił, że nie ma na słupku 18 na zimówki, więc wyjaśniam dlaczego. Inna sprawa, że 17" na zimę lepiej się sprawdzą niż 18". Stąd to wszystko.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy od tego w jakim śniegu ktoś jeździ. Jak w górach w kopnym śniegu przez miesiąc w roku to faktycznie może być, że lepiej węższe 17 na wyżsyzm profilu i węźszej oponie, wtedy mniej mocy potrzeba, żeby się przekpać przez śnieg i złapać trakcję, ale chyba o maluchach z 2 cylinrami tu nie rozmawiami i mity z czasu komuny możemy zacząć podważać :mrgreen:

Jak ktoś jeździ po mieście a śnieg kopny widzi raz w roku jak zima zaskoczy drogowców to po co kombinować. Zakłąda się to co na plakietce i w drogę. Można porozmawiać też o tym czy ubezpieczalnie sprawdzają czy opona założona w czasie zdarzenia była odpowiednio dobrana według sugestii producenta - sprawdzają?

Co więcej jak opona będzie za wąska to w razie nalotu na krawężnik opona dobrana szerokością do felgi lepiej ją ochroni przed uzerzeniem, niż jakiś cienias na naciągu. Do tego na lodzie więcej lameli na szerokości to więcej przyczepności, czy coś mi umknęło? Wąziutkie oponki, a do tego z kolcami stosują w WRC żeby się przekopać przez zbity śnieg i złapać trakcję na lodzie, ale to przy wyczynowej jeździe. Ale ktowy e60 raczej do takiego latania raczej nikt z tutaj obecnych nie wykorzystje.

Edytowane przez madseason
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szersza opona ma szerszą felgę. Naciągi są takie same.

chce wrzucić opony zimowe na felgi które mam obecnie na lato s135 18cali

W temacie mowa, że felgi nie będą zmieniane.

Opublikowano

Ja mam porownanie takie. 2xe60 m57 3.0d u mnie 260 koni chip kolega 218 koni seria.

U mnie zimowki 17 245 45

U kolegi zimkwki 17 225 60

Oboje napedy na tyl tylko.

Sredniej wysokości snieg ja jade tylko na jedynce bo na 2ce juz mi tyl lata i kola mielą on leci przez ten śnieg na 2 ce i wcale sie nie slizga ani nie kopie.

Asfalt i lod. Slizgam sie bardziej od niego gubię trakcje czasem na 4,u niego kazda jest stabilna moze jechać smialo.

Podsumowując on majac węższe opony ale wysokie w zimie praktycznie nie musi sie niczym martwić a wieksze opady go nawet nie zmartwia.

Ja na 245 45 jak mi 20 cm sniegu walnie albo cudem na jedynce przejade albo sie zakopie.

Oboje mamy opony firmy Nokian ten sam model po okolo 390 pln od sztuki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie jestem przekonany, pokaż mi jakieś testy z warunków laboratoryjnych gdzie są dokładnie takie same warunki, opony w takim samym stanie itp.

Bo co do osobistych odczuć to ja na całorocznych CrossClimate 225, kolega skodą na zimówkach 215, oba z napędem na 4 i na tym samym podjeździe lodowo śniegowych tak samo zero problemów, w tym samym momencie napęd na 4 się załączył i tak samo podjechaliśmy tam gdzie jednoosiowcy wymiękli.

Wnioski mam jedynie takie że koleś co mi odradzał zakup crossClimatów się mylił :mrgreen:

Opublikowano

Nie przypominam sobie, aby na naklejce było rozróżnienie na zimę i lato. M+S niczego nie wnosi, bo takie oznaczenia mają także opony letnie. M+S to jak mnie pamieć nie myli Mud+Snow.

Na zimę lepiej mniejsze felgi, bo jak zrobią się na drodze zamarznięte garby, to cały zawias i plastiki w aucie mocno dostają po zębach. Stanowczo odradzam 18 cali na zimę w E60/E61.

Ale jak się upierasz, to rozwiązania są 3:

- zakładasz takie same jak na lato

- zakładasz węższe zamieszczone na rozpisce

- zakładasz węższe, ale minimalnie wyższe niż wynika z tabeli (kalkulatory wymiarów znajdziesz w sieci - do 2% różnicy w wymiarze nie zrobi zauważalnej różnicy na prędkościomierzu i nie będzie obcierać)

Opublikowano
N245/40r18 to rozmiar fabryczny dla felgi 8j et20. 245/45r18 jest o 3.9% większa. W praktyce wygląda to tak że koło owszem mieści się ale na zawieszeniu sport (s226a) przy dużych nierównościach przód trze o nadkola. Tym bardziej zimą jak nazbiera się śniegu dookoła. Wiem z autopsji, przez pomyłkę w zamówieniu 3 sezony latałem na 245/45r18 i w tym roku zamówiłem 225/45r18.
Opublikowano

Ja w zimie jezdzilem na 245.35.19 tyl 255.35.19.

To na profilu 45 przy 245 on powinien mieć bajke.

Z tym ze u mnie 9j przód fela i 9.5j tyl felga chyba. Cos takiego szerokie mam felgi.

Ale to tak jezdzilem tylko koncowke zimy wiekszksc zimy jezdzilem na 17 245 45 i bylo git choc mowie 45 na zime to taka średnia wysokość niektórzy zakladaja 225 17 60 to oni leca przez snieg jak na nartach.

Znajomy ma takie opony w e60 leci przez lód zaspy male snieg jakby mial 4x4 a ma napęd na tyl.

225 17 60 takie sobie kupil na zime wygląda to slabo ale mowie leci jak subaru jakies przez snieg. Hehe

• Moderatorzy
Opublikowano
Thanos to nie jest ten slynny domino69?

Opony masz do 17", bo producent nie przewidział na zimę 18".

Tak, jest ;)