Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zanim ktoś napisze, że ten temat był poruszany 12 000 razy to od razu napisze, że nie - nie był...

Sprawa wygląda tak, że czujniki po wrzuceniu na wsteczny nie działają - absolutna cisza.

Gong jest sprawny bo przy jeździe na ręcznym i przy włączonych światłach pika.

Myślałem, że lewy czujnik był dupnięty, bo nie cykał na zapłonie... Jak się okazało wypięta była wtyczka. Po wpięciu wtyczki wszystkie sobie cykają - kiedy przystawiam ucho.

Naczytałem się, że mimo to winne mogą być czujniki, więc poszedłem do sklepu i zamówiłem - 4 nowe czujniki po 52 zł za jeden. Oczywiście nic to nie zmieniło, chociaż wydaje mi się, że kiedy słucham to jakby energiczniej pracują.

Poszedłem dalej i wymieniłem też moduł, też nic to nie zmieniło. Przy wymianie modułu odkryłem jednak, że kiedy wypnę białą wtyczkę pojawia się kilku sekundowy pisk ( tak wiem, że oznacza że któryś czujnik jest uszkodzony) i po wpięciu jej z powrotem czujniki zaczynają pięknie działać i pikać :lol: Pracują do momentu kiedy wyłączę zapłon bądź zgaszę samochód - po ponownym uruchomieniu znowu ta sama sytuacja, no chyba, że znowu wypnę kostke. Ciekawostką może być też to, że kiedy samochód stoi odpalony na luzie lub po prostu na zapłonie i podejdę do zderzaka i przystawię ucho do czujników to czujniki cały czas sobie cykają - czyli nie tylko na wstecznym tylko cały czas. :roll: Rozumiem, że takie cykanie na luzie normalne nie jest - bo mój drugi samochód ( Mercedes CLS ) tak nie robi.

Czy ma ktoś jakiś pomysł ? :mad2:

Ps. Dodam jeszcze, że nie podpinałem samochodu pod Inpe - bo to dość ciężki temat u mnie w okolicy, a dotychczas nie miałem czasu wybrać się gdzieś dalej..

Opublikowano

Dziwny problem, a do kompa podepnie ci każdy serwis, który naprawia coś więcej niż Polonezy - kwestia ceny.

Możesz też sam odczytywać błędy kablem i laptopem - soft ściągasz z netu. Są też urządzenia na BT, ale te tańsze nie poradzą sobie raczej z błędem czegoś innego niż silnik.

A światło wsteczne ci działa?

Opublikowano

Pod zwykłego kompa podpinałem, oczywiście były błędy od czujników, ale przecież je wymieniałem więc to normalne.. Błędy skasowane ale problem pozostał, potrzebuje go podpiąć pod Inpe.

Tak, Światło wsteczne działa normalnie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mówisz, że 12 000 tematów? Zajrzałeś chociaż do jednego? W każdym jest informacja, że zamienniki czujników NIE DZIAŁAJĄ. Kup sprawne oryginalne i wszystko zadziała.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ale U MNIE CZUJNIKI DZIAŁAJĄ tyle, że po wyjęciu kostki z modułu. Nie sądzę, aby była to była wina czujników, tym bardziej, że STARE i zarazem ORGINALNE działają na tej samej zasadzie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro tak uważasz to SZUKAJ DALEJ DZIURY W CAŁYM.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Posłuchaj Mańka21112 i kup oryginały.

Jak przeczytasz te 12000 tematów, to zobaczysz, że są takie przypadki z zamiennikami jak twój.